1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kristianstad kan få 10 000 nya invånare: Näsby och Charlottesborg växer

Fler bostäder i centrum, Näsby, Charlottesborg och i flera andra bostadsområden. Och fler grönytor. Alla som bor i Kristianstads kommun får tycka till om den nya planen för hur Kristianstad ska växa.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2020
Översiktsplanen är en plan som visar var och hur Kristianstad kan växa fram till år 2032. Karin Appelkvist diskuterar planen med Per Blomberg, projektledare. Nytt möte är den 29 februari, på C4 Shopping.
Översiktsplanen är en plan som visar var och hur Kristianstad kan växa fram till år 2032. Karin Appelkvist diskuterar planen med Per Blomberg, projektledare. Nytt möte är den 29 februari, på C4 Shopping.Foto: Lasse Ottosson

2032 kan antalet invånare vara 10 000 invånare fler i Kristianstad. De behöver någonstans att bo. Men det det behövs också mer service, gator, bussar, fler jobb med mera.

Hur Kristianstad ska växa finns i ett förslag till fördjupad översiktsplan.

– Det kan behövas fem livsmedelsbutiker, 40 butiker, 26 restauranger, fem skolor, åtta förskolor, fyra särskilda boenden och en ny gymnasieskola, säger Per Blomberg, projektledare.

5 500 nya bostäder ska byggas. Fler bostäder ska byggas i olika områden; Näsby, centrum, Vä-Öllsjö, Norra Åsum och Hammar/Hammarslund.

Näsby. Orange färg anger bostäder som är på förslag, bland annat kan det bli fler hus utmed Bataljonsvägen. Röd färg är för bostäder som redan är planerade.
Näsby. Orange färg anger bostäder som är på förslag, bland annat kan det bli fler hus utmed Bataljonsvägen. Röd färg är för bostäder som redan är planerade.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Gamlegården, Näsby. Orange färg anger bostäder som är på förslag, bland annat kan det bli fler hus utmed Bataljonsvägen. Röd färg är för bostäder som redan är planerade.
Gamlegården, Näsby. Orange färg anger bostäder som är på förslag, bland annat kan det bli fler hus utmed Bataljonsvägen. Röd färg är för bostäder som redan är planerade.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Ett samråd, det vill säga ett möte med allmänheten, hålls lördagen den 29 februari, på C4 shopping klockan 12-16. Då finns både politiker och tjänstemän på plats, du kan ställa frågor och lämna förslag.

Du kan lämna förslag och synpunkter fram till och med den 9 mars, på e-mejl synpunkter.plan@kristianstad.se.

I rådhuset finns översiktsplanen och kartor. Där kan du också lämna dina förslag skriftligen.

Mer information hittar du på Kristianstads kommuns hemsida

Orange färg är för bostäder som är på förslag i översiktsplanen fram till 2032. Röd färg är bostäder som redan är inplanerade på Charlottesborg,
Orange färg är för bostäder som är på förslag i översiktsplanen fram till 2032. Röd färg är bostäder som redan är inplanerade på Charlottesborg,Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.