1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Körde i 170: Polisen kan ha tagit fast fel förare

Publicerad 14 mars 2019 • Uppdaterad 18 mars 2019
Hastighetskontroll på E22 vid bron mot Nymölla.
Hastighetskontroll på E22 vid bron mot Nymölla.Foto: Tommy Svensson

Tre förare blev av med körkortet när trafikpolisen höll hastighetskontroll vid Gualöv.

Det kunde ha blivit fyra.

Men polisen fick aldrig fatt i bilisten som körde i 170 kilometer i timmen på motorvägen.

I stället pekades en till synes oskyldig Östra Göinge-bo ut. Han är fortfarande skärrad över polisens beteende, flera dagar efter händelsen.

Östra Göinge/Gualöv.

Bilen susade förbi Östra Göinge-bon i våldsam fart på E22:an den 27 februari, i riktning mot Sölvesborg. Kanske så fort som 200 kilometer i timmen. Någon minut senare kom polismotorcykeln efter.

Men polisen tog fast Östra Göinge bon och sa att han kört 170 kilometer i timmen. Poliserna sa ”vi tar ditt körkort nu.”

– Det var fruktansvärt. Man vet att man är oskyldig men så blir man anklagad på det här sättet. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, säger föraren.

Han upplevde att han blev kvar där i poliskontrollen ”en evighet”, kanske 45-60 minuter (polisen tror på maximalt 40 minuter).

En yngre polis tog bild av hans fordon och skickade till kollegorna uppe på bron vid Gualöv. Bilmärket stämde, men de blev osäkra på färg och modell.

– Vi är väl vänner? sa den ena polisen till mannen, gav honom en klapp på axeln och lät Östra Göinge-bon köra vidare.

Hur kunde det bli så här?

Vanligtvis sköter en polis lasern, medan den andre antecknar bilmärke, färg och helst registreringsnummer, något som sedan mc-polisen får reda på över radion inför jakten. Men den här gången kom det inget registreringsnummer. Med bristfällig förhandsinformation och sen start råkade polisen av allt att döma stanna fel fordon.

– Ibland är vi mänskliga, säger mc-polisen.

Men någon ursäkt fick aldrig mannen och kommer heller inte få.

– Vi kan inte be om ursäkt för att vi gör vårt jobb, men den där klappen på axeln var väl ett sätt att be om ursäkt? Det är klart att det är ledsamt om vi har tagit för mycket av hans tid i anspråk. Du får be honom ringa mig om han vill prata ut om det här, säger Bengt-Erik Lind, enhetschef för trafikpolisen i Kristianstad, som inte var på plats den aktuella dagen.

För den laglydige medborgaren från Östra Göinge, som bara råkade ha samma bilmärke som fortköraren, har händelsen satt sina spår.

– Det känns otryggt. Och främst tänker jag på om en yngre kille hade råkat ut för det här. Om han inte vågat stå på sig utan hade tagit på sig skulden med indraget körkort och allt vad det för med sig.

MC-poliserna väntar på att få sticka iväg.
MC-poliserna väntar på att få sticka iväg.Foto: Tommy Svensson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post