Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kompis Sverige som recept för integration

Projektet Kompis Sverige i Kristianstad har länkat samman mer än 100 nyanlända med personer som bott länge i Sverige. Nu letar Kompis Sverige efter fler nyanlända som vill komma in i samhället.
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.
Foto: Sofyan Aswad

Integration är ingen enkel fråga. Det är svårt för nyanlända att hitta vänner bland personer som bott länge i Sverige (etablerade svenskar).

Kompis Sverige hoppas att de totalt 200 personer som träffats i projektet ska få en vänskap som varar länge. Målet är att de ska lära känna varandra.

– Kompis Sverige hjälper de som bott länge i Sverige att få umgås med en person med en annan bakgrund och/eller kultur, säger projektledaren Linnea Håkansson.

Hur fungerar Kompis Sverige?

– Vi jobbar tillsammans med etablerade och nya svenskar för att bygga en stark vänskap, som hjälper till att förstå det svenska samhället. Vi hjälper till med det, säger projektledaren Amanda Holm Strandqvist.

– Kompisrelationer ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar, säger Linnea Håkansson.

– Det finns fler etablerade kvinnor än män som är med. Genom intervjuer matchar vi etablerade svenskar med nya kompisar, utifrån intressen och önskemål, säger Amanda Holm Strandqvist.