Nyheter

Kompis Sverige som recept för integration

Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.
Foto:Sofyan Aswad

Projektet Kompis Sverige i Kristianstad har länkat samman mer än 100 nyanlända med personer som bott länge i Sverige. Nu letar Kompis Sverige efter fler nyanlända som vill komma in i samhället.

Integration är ingen enkel fråga. Det är svårt för nyanlända att hitta vänner bland personer som bott länge i Sverige (etablerade svenskar).

Kompis Sverige hoppas att de totalt 200 personer som träffats i projektet ska få en vänskap som varar länge. Målet är att de ska lära känna varandra.

– Kompis Sverige hjälper de som bott länge i Sverige att få umgås med en person med en annan bakgrund och/eller kultur, säger projektledaren Linnea Håkansson.

Hur fungerar Kompis Sverige?

– Vi jobbar tillsammans med etablerade och nya svenskar för att bygga en stark vänskap, som hjälper till att förstå det svenska samhället. Vi hjälper till med det, säger projektledaren Amanda Holm Strandqvist.

– Kompisrelationer ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar, säger Linnea Håkansson.

– Det finns fler etablerade kvinnor än män som är med. Genom intervjuer matchar vi etablerade svenskar med nya kompisar, utifrån intressen och önskemål, säger Amanda Holm Strandqvist.

Fakta

Kompis Sverige i Kristianstad samarbetar med Kristianstads kommun.

Projektet finns i flera kommuner.

Vill du veta mer? Kontakta Kompis Sverige på linnea.hakansson@kompissverige.se

eller mobilnummer 0732-49 37 03. Du kan även ta kontakt med din kommun.

Visa mer...