Kompis Sverige som recept för integration

Projektet Kompis Sverige i Kristianstad har länkat samman mer än 100 nyanlända med personer som bott länge i Sverige. Nu letar Kompis Sverige efter fler nyanlända som vill komma in i samhället.
Kristianstad • Publicerad 13 februari 2019 • Uppdaterad 13 maj 2019
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är projektledare för Kompis Sverige.Foto: Sofyan Aswad

Integration är ingen enkel fråga. Det är svårt för nyanlända att hitta vänner bland personer som bott länge i Sverige (etablerade svenskar).

Kompis Sverige hoppas att de totalt 200 personer som träffats i projektet ska få en vänskap som varar länge. Målet är att de ska lära känna varandra.

– Kompis Sverige hjälper de som bott länge i Sverige att få umgås med en person med en annan bakgrund och/eller kultur, säger projektledaren Linnea Håkansson.

Hur fungerar Kompis Sverige?

– Vi jobbar tillsammans med etablerade och nya svenskar för att bygga en stark vänskap, som hjälper till att förstå det svenska samhället. Vi hjälper till med det, säger projektledaren Amanda Holm Strandqvist.

– Kompisrelationer ger ett ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar, säger Linnea Håkansson.

– Det finns fler etablerade kvinnor än män som är med. Genom intervjuer matchar vi etablerade svenskar med nya kompisar, utifrån intressen och önskemål, säger Amanda Holm Strandqvist.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.