1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kb Mosaik nominerad till journalistpris

Kb Mosaik har nominerats till Nya journalistpriset, för bästa journalistik på annat språk än svenska. Tidningen ”har underlättat integrationen av invandrare i Skåne”, står det i motiveringen.
Publicerad 25 oktober 2019
Sofyan Aswad, Mohamad Kanina och Inga-Lill Bengtsson på Kb Mosaik
Sofyan Aswad, Mohamad Kanina och Inga-Lill Bengtsson på Kb MosaikFoto: Lasse Ottosson

Kristianstad

Nya journalistpriset delas ut för andra året i rad. Det är ett pris för bästa journalistik på annat språk än svenska i Sverige. På fredagen stod det klart att Kb Mosaik, som ges ut av Kristianstadsbladet, är en av de nominerade.

– Det är jätteroligt och mycket hedrande, säger Inga-Lill Bengtsson, redaktör för Kb Mosaik.

I dag består redaktionen av journalisterna Inga-Lill Bengtsson, Mohamad Kanina och Sofyan Aswad. Tidningen redigeras av Maria Nilson.

– Kb Mosaik spelar en jätteviktig roll som en bro mellan olika kulturer och mentaliteter. Det hjälper människor att ta del av nyheter och förstå regler och kulturen här, säger Mohamad Kanina, som jobbat som journalist i Syrien.

– Många vi träffar säger att Kb Mosaik är viktig, särskilt för nyanlända. Många läser samma text både på arabiska och svenska för att lära sig språket. Eller så läser de bara svenskan, eftersom den är skriven på lätt svenska, säger han.

Sofyan Aswad har jobbat som tv-reporter i Syrien. Han säger:

–Jätteroligt att vi är nominerade. Oavsett om vi vinner eller inte så betyder nomineringen att vår röst hörs, att vi göra något bra och viktigt för samhället.

Första numret av Kb Mosaik, april 2016.
Första numret av Kb Mosaik, april 2016.

Det första numret av Kb Mosaik kom ut i april 2016. Sedan dess har mycket hänt, inte minst med arbetet på webben.

Vad hoppas du på för Kb Mosaik i framtiden?

– Att vi ska få fortsätta. Det finns en ökad polarisering och segregation i samhället. Det känns som att det är ett tufft klimat, bland annat i sociala medier, säger Inga-Lill Bengtsson.

– Jag tror att vi fyller en viktig funktion. Vi spinner inte på folks rädsla. Det är inte så mycket som skiljer sig åt, vi är ganska lika. Alla vill bo bra, ha ett jobb och ha en bra skola till sina barn.

Kb Mosaik är nominerad i kategorin ”bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället.” De andra nominerade i samma kategori är Sameradion och ”The Local”.

Priset delas ut i samarbete med nyhetsmagasinet Fokus den 21 november.

Fakta

Kb Mosaik

Kb Mosaik har texter på arabiska, engelska och lätt svenska. Tidningen delas ut till boende på Österäng, Gamlegården och Charlottesborg i Kristianstad, på Ljungdala i Hässleholm samt i Östra Göinge kommun.

Är ett samarbete mellan Kristianstadsbladet, Sparbanksstiftelsen 1826, ABK, Arbetsförmedlingen, Kristianstads kommun och Östre Göinge kommun.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.