1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kb Mosaik är vinnare av Nya journalistpriset

Det är jubel och glädje från Stockholm till Kristianstad – Kb Mosaik vinner Nya Journalistpriset.
”Vi är jätteglada att vårt jobb är uppskattat, också på nationell nivå”, säger Mohamad Kanina.
Kristianstad • Publicerad 22 november 2019
Sofyan Aswad, Mohamad Kanina och Inga-Lill Bengtsson på Kb Mosaik.
Sofyan Aswad, Mohamad Kanina och Inga-Lill Bengtsson på Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Kb Mosaik är vinnare priset för bästa icke-svenskspråkiga journalistik. Tidningen ”har underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster”, enligt motiveringen.

”Vilken grej vi satte igång, det är ju fantastiskt! Det var en chansning”
Lennart Ohlstenius

Priset delades ut på Wetterling Gallery vid Kungsträdgården i Stockholm på torsdagseftermiddagen.

– Det är väldigt roligt att det här arbetet uppmärksammas. Att man betonar vikten av att nå ut till personer man inte når ut till i vanliga fall, säger Maria Nilson, som redigerar tidningen.

.Alla nominerade i kategorin "Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället". Till höger står Maria Nilson och Mohamad Kanina från Kb Mosaik.
.Alla nominerade i kategorin "Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället". Till höger står Maria Nilson och Mohamad Kanina från Kb Mosaik.Foto: Pressbild

Hon och journalisten Mohamad Kanina var vid prisutdelningen.

– Nu blir vi mer kända i Sverige. Det känns väldigt bra att vårt jobb betyder något för integrationen, säger Mohamad Kanina.

Priset delas ut för andra året av tidskriften Fokus och utbildningsföretaget Lernia.

Första numret av Kb Mosaik kom ut i april 2016.

– Det är otroligt kul. Projektet har växt under resan och blivit något mycket större än vi planerade från början. De som jobbar med det gör ett jättebra jobb, säger Jörgen Svensson, chefredaktör för Kristianstadsbladet och Kb Mosaik.

Sparbanksstiftelsen 1826 hela tiden varit medfinansiär. Även Östra Göinge kommun, Kristianstads kommun och ABK bidrar.

Lennart Ohlstenius var ordförande i Sparbanksstiftelsen när tidningen startade. Han är imponerad över Kb Mosaik.

Lennart Ohlstenius.
Lennart Ohlstenius.Foto: Bosse Nilsson

– Vilken grej vi satte igång, det är ju fantastiskt! Det var en chansning. Men vi hade en situation i Kristianstad där man kände att man behövde ha en tidning på fler språk än bara svenska. Inga-Lill Bengtsson och redaktionen har gjort ett jättejobb. De ska ha en stor eloge, säger han.

Fakta

Kb Mosaik

Redaktionen består av Inga-Lill Bengtsson (redaktör), reportrarna Mohamad Kanina (reporter) , Sofyan Aswad (reporter) och Maria Nilson (redigerare).

Moira Uggla och Shawana Badat är översättare. Ann-Christine Olofsson är lärare, hon undervisar redaktionens nysvenska medarbetare några timmar i veckan.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.