1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Jubileum: "Fira demokratin!"

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt, 1900-talets viktigaste beslut i riksdagen. Beslutet lade grunden till vår demokrati.
Kristianstad • Publicerad 16 september 2019
Talmannen i Sveriges riksdag, Andreas Norlén, inviger utställningen på Regionmuseet den 22 september klockan 14.
Talmannen i Sveriges riksdag, Andreas Norlén, inviger utställningen på Regionmuseet den 22 september klockan 14.Foto: Per Landfors, Västerbottenkuriren

Riksdagen firar nu demokratin under ett fyra år långt jubileum, bland annat med utställningen ”Fira demokratin”. Den 22 september invigs utställningen på Regionmuseet i Kristianstad.

Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Talmannen i Sveriges riksdag, Andreas Norlén, inviger utställningen klockan 14. Klockan 15 blir det en föreläsning om Nelly Thüring, från Mala utanför Hässleholm. Hon jobbade i affär på Hvilan i Kristianstad och var en av de fem första kvinnorna i riksdagen 1922.

Andreas Norlén, talman i riksdagen.
Andreas Norlén, talman i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.