1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Jaballah: ”Det värsta jag har varit med om”

Jihed Jaballah skulle ha anlänt till Kristianstad i mitten av juli. Efter problem med visum blev han fast i Tyskland. En månad senare är Jihed Jaballah äntligen på plats, för att bli en av IFK Kristianstads nyckelspelare offensivt.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 2 september 2019
Jihed Jaballah är 204 centimeter lång och väger 120 kilo.  Han är ny nyckelspelare i IFK Kristianstad.
Jihed Jaballah är 204 centimeter lång och väger 120 kilo. Han är ny nyckelspelare i IFK Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Jihed Jaballah fick problem med sitt visum, han blev fast i Frankfurt.

– Det var det värsta jag har varit med om. Jag förstår fortfarande inte varför de behandlade mig som de gjorde. Jag hade ju alla papper och är en professionell handbollsspelare. De behandlade mig som om jag var en terrorist, säger han.

– Jag satt i 18 timmar på en stol utan vatten och utan mat. Jag var så arg, det är första gången jag har varit med om något liknande.

Han bad att få åka vidare till Frankrike, men fick nej. Då bad han att få åka tillbaka till Tunisien, men tvingades åka vidare till ambassaden i Marocko. Väl där tog det fem minuter på ambassaden innan alla papper var klara.

”Jag satt i 18 timmar på en stol utan vatten och utan mat. Jag var så arg”

– Det hela är ett stort skämt. Men jag och Jesper (Larsson, sportchef i IFK Kristianstad) löste det tillsammans. Nu är jag så glad över att vara här.

Under sommaren har han bland annat hälsat på sin fru och son i Slovenien och varit med landslaget i Karibien.

Jaballah är mittsexa, linjespelare, i IFK. Han har missat värdefull tid att lära känna sitt nya lag, men nu är han mycket motiverad att spela.

Varför valde du IFK Kristianstad?

– För det första är det en stor ära för mig att den största klubben i Sverige ville ha hit mig. De spelar i Champions League. För mig har det alltid varit ett mål att spela med en storklubb i Europa. Mitt mål är att vinna allt jag kan med IFK Kristianstad.

”I Tunisien har vi, precis som i Sverige, en handbollskultur”

Han spelade hela sin karriär i moderklubben Étoile Sportive du Sahel H.C. Inför förra säsongen flyttade Jaballah till turkiska Eskisehir. Tiden där blev lärorik, men inte särskilt utvecklande.

– Det var inte särskilt utmanande, tyvärr. I Tunisien har vi, precis som i Sverige, en handbollskultur. Nästan alla tränare i Tunisien är från Frankrike. I Turkiet var det inte samma nivå.

Har du lärt dig några svenska ord?

– Nej, jag har inte det. Då har jag ändå en farbror och en kusin som bor här. Men jag ska lära mig.

– Jag vill bevisa att IFK Kristianstad gjorde ett bra val som tog hit mig.

FOTNOT: Premiär den 3 september i Kristianstad Arena, klockan 19. IFK Kristianstad spelar mot Lugi HF, från Lund.

Jihed Jaballah har 69 som turnummer. ”Min manna är född 1969. Ett nytt favoritnummer är 28, min son är född den dagen
Jihed Jaballah har 69 som turnummer. ”Min manna är född 1969. Ett nytt favoritnummer är 28, min son är född den dagenFoto: Lasse Ottosson
Fakta

Jihed Jaballah

Från: Sousse, Tunisien.

Bor: I Kristianstad.

Ålder: 30 år.

Familj: Fru och son (fyra månader) i Slovenien. De kommer till Sverige i januari.

Intressen: Spelade fotboll som ung. Fiske.

Språk: Engelska, franska och arabiska.

Klubbar: Étoile Sportive du Sahel H.C (–2018), Eskisehir (2018–19), IFK Kristianstad (2019–).

Aktuell: En av de nya spelarna i IFK Kristianstad, ska hjälpa IFK ta SM-guld.

Ola SelbySkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.