1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Integration: Hässleholms kommun bland de sämsta i Skåne

Bara 17 procent av nyanlända kvinnor som lämnar etableringen är i arbete eller studier efter 90 dagar. Statistik visar att glappet mellan män och kvinnor har ökat.
Hässleholm • Publicerad 14 juni 2019
Ny statistik vad gäller etableringsuppdraget visar på sämre resultat för Hässleholms kommun.
Ny statistik vad gäller etableringsuppdraget visar på sämre resultat för Hässleholms kommun.Foto: Bosse Nilsson

Ny statistik vad gäller etableringsuppdraget visar på sämre resultat för Hässleholms kommun. Statistiken gäller 2018 och är hämtad från kolada (kommunernas och landstingens databas).

Statistiken visar att 35 procent av de som avslutar etableringen är i studier eller arbete efter 90 dagar (etableringsperioden varar två år).

Genomsnittet i Sverige ligger på 45 procent.

Statistiken visar även att Hässleholm placerar sig i Skånebotten, med det fjärde sämsta resultatet (som man delar med Bjuv och Tomelilla).

Andelen kvinnor i arbete eller studier var 17 procent. Andel för männen var 45 procent i Hässleholms kommun. Att så många är arbetslösa ökar kommunens kostnader för försörjningsstödet.

Samtidigt har arbetsmarknaden stärkts i Hässleholms kommun. Under april sjönk arbetslösheten för första gången på lång tid under nio procent (8,7 procent). Siffrorna för maj visar att den öppna arbetslösheten minskat lite till, till 8,5 procent.

Antalet arbetslösa (öppet och i program) i Hässleholm är för närvarande 2080 personer. Ett orosmoln är ett de statligt finansierade så kallade extrajobben är på väg att fasas ut.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.