Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ingen vet var 51 elever är - nu skärper skolan rutiner

Skolan har ansvar för att kontrollera att barn med skolplikt går i skolan. Men det finns allvarliga brister. Det visade kommunrevisionens granskning 2019. 51 elever kan vara utomlands och är registrerade på ett ”icke godkänt sätt”. Nu finns en lista på åtgärder.
Kristianstad • Publicerad 19 februari 2020
51 elever är registrerade på ett ”icke godkänt sätt”. Risken finns att eleverna registreras som att de är utomlands eller utanför kommunen, men de kan vara kvar i kommunen.
51 elever är registrerade på ett ”icke godkänt sätt”. Risken finns att eleverna registreras som att de är utomlands eller utanför kommunen, men de kan vara kvar i kommunen.Foto: JESSICA GOW / TT

De 51 barnen är registrerade som att de befinner sig utomlands eller på ”okänd vistelse”. De har inte beviljats någon alternativ skolgång, man vet helt enkelt inte var de är.

Det är kommunens ansvar att se till att alla skolpliktiga barn går i skolan. Förra året gjorde kommunrevisionen en granskning. Kristianstads kommun har allvarliga brister på vissa punkter.

”Då knackar vi helt enkelt dörr och försöker ta reda på var barnet är. Ibland vet vi inte mer än att det är försvunnet. Då kartlägger vi så att barnet inte är hemmasittare eller är kvar i kommunen”
Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen
Annons

Kritiken gällde främst elever som är folkbokförda i kommunen men inte är placerade vid någon skola. Under höstterminen han­d­­lade det om 51 elever som bedömdes vara utomlands på ett ”icke godkänt sätt”.

Revisorerna anser det är en allvarlig brist - risken finns att eleverna registreras som att de är utomlands eller utanför kommunen, men de kan vara kvar i kommunen.

Barn- och utbildningsförvaltningen har nu gjort en lista på åtgärder. Bland annat att stämma av folkbokföringen med elevregistret två gånger per år, rektorn ska ta större ansvar för att kontrollera var elever befinner sig. Dessutom ska politikerna få redovisning två gånger per år.

Om inte skolan hittar ett barn görs en orosanmälan till arbete och välfärdsförvaltningen. ”Där slutar vårt ansvar från skolan”, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.
Om inte skolan hittar ett barn görs en orosanmälan till arbete och välfärdsförvaltningen. ”Där slutar vårt ansvar från skolan”, säger Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad kommun.Foto: Mikael Persson

Kenth Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, anser att förvaltningen hela tiden har gjort det den ska, att det finns tydliga rutiner för hur skolan ska agera när ett barn inte längre kommer till skolan.

– Då knackar vi helt enkelt dörr och försöker ta reda på var barnet är. Ibland vet vi inte mer än att det är försvunnet. Då kartlägger vi så att barnet inte är hemmasittare eller är kvar i kommunen.

Lyckas man inte med det anmäls det till Försäkringskassan och Skatteverket som tar över.

– Vi gör också en orosanmälan till arbete och välfärdsförvaltningen. Där slutar vårt ansvar från skolan.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons