Inga-Lill Bengtsson: ”Vilka regler som gäller i tvättstugan står inte i lagen. Det måste vi våga prata om”

Publicerad 8 februari 2019
Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill Bengtsson

Så enkelt, så bra. Gruppen Sticka för fred stickar vita fredsduvor. Fredsduvor har skickats till FN i USA och politiker i riksdagen. Gruppen har stickat halsdukar till ett spanskt projekt som kämpar mot mäns våld mot kvinnor.

Sticka för fred samlas i Kulturhuset i Broby torsdagar klockan 16.45-19 och fredagar 10-12.15. De vill gärna bli fler, framförallt saknar de män.

En kan tycka ”Vaddå sticka fredsduvor och skicka till beslutsfattare. Det förändrar ingenting”.

Säg inte det. En tanke som får gro leder till nya tankar och insikter.

Därför är det roligt att skriva om andra goda krafter. Frökne Skol IF fick pris för Årets inkluderande förening på Idrottsgalan. Grattis säger vi. Mer om föreningen kan du läsa på sidan 10.

Kvinnor som är aktiva nattvandrare (några män är också med), en grupp på Challan och en grupp på Gamlegården gör skillnad. En ny mötesplats finns i Knislinge, med en studiecirkel för kvinnor om hur det är att leva och bo i Sverige. Att undervisa kvinnor är bästa sättet att även nå män och barn, tror Hyresgästföreningen som kom med idén.

Kulturhuset i Broby firar tio år i år. Den 9 februari blir det fest. Mer om vårens kulturprogram i Östra Göinge hittar du i det här numret av Kb Mosaik.

Arbetsförmedlingen (AF) ska få nya uppgifter framöver. Privata aktörer ska ta över jobbförmedlingen. AF ska granska de privata aktörerna. Just nu, när det här skrivs, finns det inte mer pengar till extratjänster som varit en bra språngbräda för både nyanlända och andra personer som haft problem med att få jobb. Över 500 personer är berörda bara i Kristianstad och Östra Göinge. Läs mer om extratjänster på sidan 15.

Kb Mosaik är inne på sitt fjärde år. Kb Mosaiks medarbetare Mohamad Kanina och Sofyan Aswad kämpar med det svenska språket och lär sig allt mer om hur samhället fungerar. De två tillsammans med Moira Uggla och Shawana Badat (båda översätter till engelska) är klippor i projektet.

Läs Sofyans krönika om diskrimineringen han upplevt i skolan. Och läs om Bakri Rawas som får en ny chans att vara lärare igen.

Svensk lag reglerar vad du får göra i trafiken. Vilka regler som gäller i tvättstugan står inte i lagen. Det måste vi våga prata om.

Vi måste våga förklara vad vi gör och varför, för alla nya i Sverige. Det gäller att vara tydlig. Vad kräver vi av alla som är nya i vårt land? Att utbyta tankar kan leda till nya insikter – och att vi förstår varandra bättre.

Redan den 13 januari hittade Ann-Marie Nilsson i Broby snödroppar i sin trädgård. Ett hopp om våren.
Redan den 13 januari hittade Ann-Marie Nilsson i Broby snödroppar i sin trädgård. Ett hopp om våren.Foto: Ann-Marie Nilsson
Gruppen Sticka för fred vill gärna bli fler.
Gruppen Sticka för fred vill gärna bli fler.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Sticka för fred har överlämnar fredsduvor till politiker i riksdagen.
Sticka för fred har överlämnar fredsduvor till politiker i riksdagen.Foto: Sticka för fred
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.