1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Vid en kris måste vi alla hjälpas åt”

Nu går vi in i oktober. Det blir mörkare, men njut av färgerna, höstlöven som faller och att luften blir klarare. Kb Mosaik lämnar ett september fyllt av spännande möten. Våra reportrar har gjort flera intervjuer, bland annat ett unikt reportage om en präst, en pastor och en imam som har svåra samtal med intagna på häktet (sida 6-8).
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 7 oktober 2019
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson.
Inga-Lill Bengtsson.Foto: Lasse Ottosson

Sveriges ÖB, överbefälhavare för försvaret, Micael Bydén, deltog i en dag om Totalförsvaret i Kristianstad. Alla 33 kommuner i Skåne var med. Vid en kris måste vi alla hjälpas åt att klara av den. Som till exempel bränderna i Hästveda i april. Cirka 50 personer fick evakueras från sina hem. Bönderna hjälpte till, de gjorde en hjälteinsats, även om de inte är militärer.

Försvaret behöver mer folk. Micael Bydén sa att försvaret måste spegla samhället i stort.

”Vi tänker på nära och kära som gått bort, tänder ljus vid gravarna”

”Det är en fråga om förtroende och trovärdighet. Vi behöver fler kvinnor för ökad jämställdhet och fler utrikesfödda”, sa han.

Samhället måste hålla ihop. Det är därför Kb Mosaik skriver på flera språk, så att även de som är nya i Sverige kan läsa och förstå hur samhället fungerar och att en demokrati bygger på både frihet och ansvar.

Mohamad Kanina skriver om att bli svensk medborgare. Att bli svensk är en lång process. Läs hans krönika på sidan 20.

Talmannen Andreas Norlén invigde utställningen ”Fira demokratin” på Regionmuseet (pågår till den 17 november), om att vår demokrati fyller 100 år. För 100 år sedan beslöt riksdagen att införa allmän rösträtt för både kvinnor och män.

”Intressant och spännande” tyckte talmannen Andreas Norlén om Kb Mosaik. Han fick en tidning från september 2018, inför valet.
”Intressant och spännande” tyckte talmannen Andreas Norlén om Kb Mosaik. Han fick en tidning från september 2018, inför valet.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Höstlovet är snart här, det finns hur mycket som helst att göra för alla skollediga barn och ungdomar. Våga ta del av allt som händer – åk till Barbacka som firar 30 år den 26 oktober (se artikel sidan 13). Föräldrar – hälsa på Lekholmens nattis som också firar 30 år, den 24 oktober (sidan 23). Östra Göinge har fått fyra nya poliser och det ska bli en ny stor busstation i Broby, läs på sidorna 14-15.

Du kan testa hälsan gratis på Högskolan Kristianstad (sidan 9). CSK:s mottagning för barn och ungdom har i många år hjälpt familjer med barn som har fetma. I september fick arabisktalande familjer information.

”Ingen skuld ska läggas på föräldrarna”, säger barnläkare Kristina Georgiev. Det finns ett starkt tryck i reklam och media om att vi ska äta snabbmat, chips och läsk. Läs mer på sidan 19.

Allhelgonahelgen närmar sig. Vi tänker på nära och kära som gått bort, tänder ljus vid gravarna. När någon dör måste anhöriga ta hand om praktiska saker, mitt i sorgen. Det finns många frågor, läs mer på sidan 16-17.

Var rädda om varandra.