1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Klimatet är varmt, men vi lever i en kylig tid”

Förra året var medeltemperaturen 9,7 grader i Kristianstad. Det är den högsta temperaturen sedan mätningarna började i Kristianstad 1880. Och nog har vintern varit mild, hittills. Klimatet är varmt, men vi lever i en kylig tid.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, editor Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, editor Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Varje dag i 140 år har temperaturen mätts i Kristianstad. Sedan 1700-talet har vi i Sverige fört journaler över meteorologiska observationer. Vi är bra på statistik, vana vid att vara noga. Att föra statistik för att följa utvecklingen på lång sikt. Att tryggt vila åsikter på fakta.

Jag känner mig för det mesta trygg, både hemma och på jobbet. Alla jag möter är trevliga och vänliga. Det är fakta. Men jag förstår att de som bor på Gamlegården och på Långebro känner sig otrygga. Två unga män har dött i skjutningar på kort tid. Med sorg i hjärtat tänker jag på drabbade familjer, framförallt barnen. Vilka förebilder har de?

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret. Det sa Konfucius redan år 555 före Kristus. Ett ljus i mörkret var mötet mellan politiker och Islamiska församlingen på Näsby. Alla ska hjälpa till med trygghetsvandringar, föreningar ska hjälpas åt att få fram aktiviteter för ungdomar.

”Allt som kan göra någon illa, i både ord och handling, är förbjudet. Man måste respektera andras behov av trygghet och säkerhet”
imam Shaaban Abouzur, om regler i islam

”Vi har kämpat länge. I predikan och i lektioner berättar vi hur islam ser på det som händer. Det gäller även allmän egendom och offentlig verksamhet. Vi jobbar hela tiden med barn och ungdomar, även med de som gör fel. Men alla barn och ungdomar kommer inte till oss”, säger imam Shaaban Abouzur.

Efter mötet skrev kommunalrådet Peter Johansson (M) på Facebook ”Nu jävlar!!” följt av en emoji med en stark arm och knuten näve. Våldet ska få ett slut. Men utan knytnävar. Den starka armen tolkar jag som ett uttryck för den starka viljan att tillsammans ska vi göra något bra. Minska våldet, öka tryggheten.

”Ingen har dött av för mycket kärlek och vänlighet”
Inga-Lill Bengtsson
Snödroppar och vintergäck är redan här.
Snödroppar och vintergäck är redan här.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

I det här numret av Kb Mosaik kan du läsa om Ihab Alsaab, som hittade ett yrke, snickare, som ligger nära det han gjorde i Syrien. Han har fått fast jobb på Jada Montage, läs om honom på sidan 6-8. Sjukvården kostar egentligen mycket mer än vad du betalar för. Till exempel betalar du 200 kronor för att gå till läkare. Hela kostnaden, med personal, utrustning, lokaler med mera, är egentligen 1 640 kronor.

Alla hjärtans dag firar vi den 14 februari. Det ska vi ha alla månader om året. Ingen har dött av för mycket kärlek och vänlighet. Passa på att mumsa på fastlagsbullar också, recept finns på sidan 12. Jag har redan tjuvstartat.

Vi har sagt hej då till vår reporter Mohamad Kanina, vi saknar honom mycket, och säger hej till vår praktikant Taghreed Aljbawi. Välkommen!