1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”I brist på en kram måste vi hålla ut”

Vi ska hålla avstånd – och nära kontakt. Det gäller framförallt våra nära och kära som är över 70 år. Att ringa eller hålla kontakt via sociala medier är inte samma sak, men i brist på en kram måste vi hålla ut. Tills coronaviruset har stormat förbi. Något som kan dröja.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 3 april 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

Tisdagen den 3 mars fick Skåne sitt första fall av coronaviruset covid -19, en 26-årig man som varit på skidresa i Italien. Han lades in för vård i isolering. Ingen kunde ana vad som sedan skulle ske i Skåne, Sverige och i världen. Samhället har gått i stå. Alla är vi påverkade.

Det finns de som mist sina jobb, eller löper stor risk att göra det. Skansen i Stockholm riskerar att gå i konkurs. Liseberg i Göteborg tvingas hålla stängt. Inte ens under världskrigen höll Liseberg stängt.

Flera idrottsföreningar tvingas permittera anställda, fotbollssäsongen är i gungning, För att inte tala om alla som blir sjuka.

Redan från början skrev Kb Mosaik nyheter om covid-19 på flera språk, på lätt svenska, engelska och arabiska. Då var vi ganska ensamma. Några veckor senare fick Folkhälsomyndigheten 75 miljoner kronor för att informera på flera språk. Nu hittar du information på 24 språk på deras hemsida.

Myndigheterna inklusive kommunerna har nu börjat sprida information på flera språk. ABK har knackat dörr och lämnat informationslappar om vikten av att tvätta händer och andra råd.

Världen går inte under på grund av coronavirus.

”Sjukdomen har inget med etnicitet att göra”
Mewlid Kalinrih, studerar till sjuksköterska

Det finns ljusglimtar. Staten och kommunerna gör enorma insatser för att stötta på olika sätt. 700 personer med vårdutbildning har anmält sitt intresse för att jobba i Region Skåne. Mer personal behövs.

– Det handlar om lokalvårdare, tvättbiträden, servicevärdar, måltidsvärdar och vaktmästare. Vi har flera andra yrken som kräver yrkesutbildning så som kockar, säger Andreas Hallström, HR-specialist på regionservice.

Sex somalier har dött i covid-19. Ett faktum som fick extrema rörelser att sprida sin propaganda. Kb Mosaik har pratat med Mewlid Kalinrih, som studerar till sjuksköterska. Han säger:

– Vi vet inte vilka ursprung de andra har, över 100 personer har dött. Sjukdomen har inget med etnicitet att göra, och det är inte etiskt att peka ut en viss grupp heller. En sak som man inte kan blunda för är trångboddhet. Det är en större risk.

Läs mer om vad han tycker på sidan 22.

”Ni som tycker nyanlända integrerar sig för långsamt, hjälp till istället för gnäll”
Bengt Wihlborg, integrationsguide

Du som har gott om tid, anmäl dig som integrationsguide.

– Ni som tycker nyanlända integrerar sig för långsamt, hjälp till istället för gnäll, gör en insats, säger Bengt Wihlborg som stöttar en familj från Kongo, reportage sidan 6-8.

Jag håller med min kollega Sofyan Aswad:

– Jag är inte rädd för att få covid-19, men rädd för att smitta andra.

Så ska vi alla tänka. Ut i vårsolen och promenera, gynna de lokala affärerna, företagen, restaurangerna och uteserveringarna – men håll avstånd. Glad påsk!

”Välj lokalt”. Peter Gustafsson, Profil Europa, och Henrik Olsson, Axelssons Conditori, visar upp en bild på tröjorna som uppmanar till att handla hos lokala företag, affärer, restauranger med mera.
”Välj lokalt”. Peter Gustafsson, Profil Europa, och Henrik Olsson, Axelssons Conditori, visar upp en bild på tröjorna som uppmanar till att handla hos lokala företag, affärer, restauranger med mera.Foto: Tommy Svensson
Kampanjen ”Välj lokal” är igång. Uppmaningen är att du ska stödja lokala företag, affärer, restauranger med mera. Här Cajsa Mattisson i Brödboden.
Kampanjen ”Välj lokal” är igång. Uppmaningen är att du ska stödja lokala företag, affärer, restauranger med mera. Här Cajsa Mattisson i Brödboden.Foto: Sigrid Nurbo
Kampanjen ”Välj lokal” är igång. Uppmaningen är att du ska stödja lokala företag, affärer, restauranger med mera. Här Molly Ekberg och Anna Olsson, We love Denim.
Kampanjen ”Välj lokal” är igång. Uppmaningen är att du ska stödja lokala företag, affärer, restauranger med mera. Här Molly Ekberg och Anna Olsson, We love Denim.Foto: Sigrid Nurbo