1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Hon blev hotad av extremister som tycker utbildning är bara för män”

Mörka november är över. Den har inte varit så mörk på 26 år. December är mycket ljusare. Alla stjärnor i fönster, adventsljusstakar och girlanger av ljus.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 6 december 2019
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.
Inga-Lill Bengtsson, redaktör Kb Mosaik.Foto: Lasse Ottosson

November var ändå ljus för Kb Mosaik. Tidningen fick Nya Journalistpriset. Priset delas ut av Lernia och tidskriften Fokus. Vi fick priset i kategorin ”Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska diskuterar integration konstruktivt”. KB Mosaik vinner för att ”ha underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster.”

”Vi känner att vårt jobb är uppskattat och synligt. Vi har jobbat fyra år mot segregation och för integration. Det är en ära för oss att få detta pris”
Mohamad Kanina, om Nya Journalistpriset

– Vi känner att vårt jobb är uppskattat och synligt. Vi har jobbat fyra år mot segregation och för integration. Det är en ära för oss att få detta pris, säger Mohamad Kanina. Han och Maria Nilson, som redigerar tidningen, tog emot priset i Stockholm.

– Det är väldigt roligt att det här arbetet uppmärksammas. Att man betonar vikten av att nå ut till dem man inte når ut till i vanliga fall, säger hon.

Vi sträcker på oss, och försöker jobba vidare i samma anda.

I det här numret kan du läsa om Eman Shahoud, advokat från Syrien. Hon var även domare, men hon blev hotad av extremister som tycker att utbildning är bara för män. Här i Sverige stöttar hon nyanlända, inte minst kvinnor, om rättigheter och skyldigheter i Sverige. Eman har även ett uppdrag i FN:s regi, att tillsammans med 150 andra personer runt om i världen skriva en ny grundlag för Syrien. Läs om henne på sidan 6.

”Går prylarna sönder får du en klapp på axeln och beröm för att du använt dem”
Inga-Lill Bengtsson, om Fritidsbanken

Ett par friska idéer från Östra Göinge: På Fritidsbanken i Broby kan du låna fritidsprylar, helt gratis, Går prylarna sönder får du en klapp på axeln och beröm för att du använt dem. Och församlingen i Broby ska matcha personer som vill utöka sin gemenskap på julafton. Du kan välja bli inbjuden eller att någon bjuder hem dig. Delad glädje är dubbel glädje. Läs mer på sidorna 12-13.

Sofyan Aswad, reporter på Kb Mosaik, har fått betala med sitt blod för det fria ordet. När han var reporter i Syrien blev han skjuten av en krypskytt, senare blev han fängslad. Läs om honom på sidan 19.

Till julen ska vi äta tomtegröt, recept finns på sidan 21. Och 13 dagar efter jul firar vi en helg som är mindre känd, Trettonhelgen, då de tre vise männen från östern uppvaktade Jesusbarnet i krubban i stallet. Fin tanke att folk från östern hyllade honom. Vänskap över gränserna.

I förra numret efterlyste Maryam Hasan och ”Förening för kultur och hantverk” på Österäng en ny lokal. Föreningen har bland annat undervisning i arabiska, svenska, it, konst, hantverk och syslöjd. Artikeln lede till att personer gav tips på vår Facebooksida. Vi hoppas att föreningen kan börja det nya året i nya lokaler.

Hoppas ni får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Passa på att testa brandvarnaren, de flesta bränderna inträffar i december.

Mohamad Kanina och Maria Nilson tog emot priset i Stockholm.
Mohamad Kanina och Maria Nilson tog emot priset i Stockholm.Foto: Mohamad Kanina