1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Gå ut och promenera, ta en mental vilopaus från coronan”

Livet har kommit in i en någon slags vardaglig lunk, kantad av stor osäkerhet och rädsla för vad som komma skall. Barnen får i alla fall gå i förskola och skola. Det är nästan som vanligt.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 4 maj 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonFoto: Lasse Ottosson

Jag gick in i en butik, i ett nästan folktomt centrum. Säljaren sa ”folk säger de handlar lokalt, men det räcker att andra gör det”. Frågan är hur många butiker som är kvar till hösten, på många orter.

Ett osynligt virus vänder upp och ner på hela världen. Från en dag till en annan tömdes hotellen på gäster, turisterna flydde, personal i flera branscher blev permitterade eller förlorade sina jobb.

Samtidigt - antalet hjärtattacker är färre, i mars var det väldigt få bilolyckor. Stressar vi mindre?

””Jag måste hejda mig från att inte rusa fram och säga ”förstår du inte att du riskerar din egen mamma eller farmors liv när du gör så här?””
Inga-Lill Bengtsson

Ingen vet hur länge vi måste hålla två meters avstånd, stanna hemma så fort vi är lite förkylda och inte träffa personer över 70 år.

Sveriges strategi väcker nyfikenhet, både beundran och avsky runt om i världen. Vi har inte stängt ner allt, polisen hotar inte dig om du går ut. Vi vädjar till folk att följa myndigheternas råd.

Bloggaren Dagny Karlsson, Årets ambassadör 2019 för Kristianstads kommun, fyller 108 år den 8 maj. Hon älskar champagne. Grattis!
Bloggaren Dagny Karlsson, Årets ambassadör 2019 för Kristianstads kommun, fyller 108 år den 8 maj. Hon älskar champagne. Grattis!Foto: Tommy Svensson

Men jag blir orolig när jag ser unga män kindpussas och när jag hör någon säga ”det dör inte fler nu än det brukar göra” eller ”jag klarar mig nog”. Ett nonchalant beteende som kan föra smittan vidare. Jag måste hejda mig från att inte rusa fram och säga ”förstår du inte att du riskerar din egen mamma eller farmors liv när du gör så här?”

Min far, 93 år, är den snällaste person jag vet. Han är mycket social, bor ensam i en lägenhet. Jag försöker övertyga honom om allvaret, att viruset med den nya vackra kronan har ett fult sätt att lura oss. Ingen vet vem som drabbas eller hur hårt.

Det finns många som bor trångt, både de som är i riskgrupper med underliggande sjukdomar och de som är över 70 år. Enligt en kartläggning från Stockholms universitet bor 71 personer över 70 år trångt i Kristianstad. De bor på Gamlegården, Österäng och Charlottesborg. I Hässleholms kommun handlar det om 51 personer.

Kb Mosaik har träffat Mowlid Aden på Gamlegården, som delar lägenhet med fru och tre barn. Han trivs mycket bra. För några år sedan fick han en stroke:

– Bor man i en lägenhet finns inte mycket alternativ, vi delar samma kök och toalett. Blir någon sjuk får de andra försöka hålla avstånd, det blir en svår situation.

Läs reportaget på sidorna 6-8.

I Stockholm har en stadsdel, hårt drabbad av corona och med stor trångboddhet, infört ett nytt bistånd om korttidsboende. Bra lösning.

Så vad göra när du ska stanna hemma? Jonglera med alla toarullar du hamstrat, träna lungorna (det vill säga göra andningsgympa) streama film från biblioteken (läs sidan 14) , läsa böcker, prata i telefon med vänner och släktingar, gå ut och promenera, ta en mental vilopaus från coronan.

Vi sjunger ”Sköna maj välkommen” och hälsar våra muslimska vänner Ramadan Kareem.

Två meter är längre än du tror, till exempel sju stora falafelrullar.
Två meter är längre än du tror, till exempel sju stora falafelrullar.Foto: Region Skåne