Nyheter

Inga-Lill Bengtsson: ”Det är en härlig oas - på Charlottesborg”

Inga-Lill Bengtsson.
Inga-Lill Bengtsson.
Foto:Inga-Lill Bengtsson

Vi går mot ljusare tider. I vart fall ser jag fram emot ljusen som tänds i alla fönster, stjärnor och julgranar här och var. Mitt i vintermörkret behöver vi allt ljus vi kan få.

Mindre ljust är polariseringen mellan grupper i samhället. Vi behöver ökad förståelse mellan nysvenskar och ”gammelsvenskar” Att prata och umgås med varandra är ett sätt att möta och bemöta värderingar.

Forskare från World Values Survey (WVS) var i Kristianstad för en tid sedan. WVS har sedan 1981 undersökt sociokulturella, moraliska, religiösa och politiska värderingar inom olika kulturer världen över.

Värderingar förändras över tid. Och människor som flyttar från ett land till ett annat, hur påverkar flytten människors värderingar?

Under några dagar fick nyanlända i Kristianstad svara på frågor om värderingar; vilket språk de pratar hemma, vad de tycker om kvinnors lika rättigheter, vad de tycker om homosexualitet med mera.

I februari kommer resultatet av undersökningen. Ska bli spännande att ta del av det.

Det här numret hade vi tänkt ha boende som tema. Men andra nyheter har tryckt på. Valet har fått efterspel i kommunfullmäktige, Abdikarim Hassan har blivit politisk vilde. Några Socialdemokrater är besvikna på partiet.

Förra året blev räddningstjänsten beskjutna med raketer på Charlottesborg. Raketer kan vara tjusigt att titta på, men unga under 18 år ska inte hantera raketer. De utsätter både sig själva och andra för fara. Dessutom blir katter och hundar livrädda. Vi har träffat Monika Bogdanowicz med snälla hunden Bubba som hoppas på en lugn helg, med bara smällare på nyårsafton.

Det visar att om man bara kämpar, så går allt

I det här numret skriver vi även om byggskandalen i Östra Göinge som Kristianstadsbladet grävt fram. Läs om familjen Taher-Hassan som tog steget och flyttade från Näsby till Yngsjö. Moira Uggla skriver i sin krönika om hur hon tillfälligt flyttat till lägenhet. Hon trivs mycket bra. Det är en härlig oas – på Charlottesborg.

Så många härliga möten vi haft under året. Och vi kan med glädje se fram emot ett nytt år. Kb Mosaik kommer ut även nästa år, tack vare Sparbanksstiftelsen 1826, Kristianstads kommun, Östra Göinge kommun och Arbetsförmedlingen.

Vi lovar att återkomma med mer om boende framöver. Och en massa andra nyheter och reportage.

Till sist - i förra numret hyllade vi KDFF som lyckats ta sin första medalj i damallsvenskan. En minst lika stor bragd är KFC som mirakulöst klarade sig kvar i division 1. Dessutom verkar klubben att klara av att betala av sin skuld på 6,7 miljoner kronor och undvika konkurs - på mindre än ett år.

– Det visar att om man bara kämpar, så går allt, säger Andreas Andersson, tillförordnad ordförande för KFC.

Han har så rätt.

Grattis säger vi och önskar er alla en riktigt god jul och gott nytt år!

PS: Kolla gärna vår nya hemsida mosaik.kristianstadsbladet.se som vi uppdaterar vardagar.

Matchen Kristianstads FC-Åtvidaberg slutade 1-0. Paulo Ippoliti gjorde segermålet och räddade KFC kvar i division 1.
Foto: Bosse Nilsson
Matchen Kristianstads FC-Åtvidaberg slutade 1-0. Paulo Ippoliti gjorde segermålet och räddade KFC kvar i division 1.