1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Alla ställer inte upp på att tjejer och kvinnor ska få välja sin väg i livet,”

Det finns alltid skäl att fira något. Varje dag. Att solen går upp, att vi lever i ett land med fred och frihet. Att vi har bra sjukvård som kan ta hand om smittade av coronavirus. Och så finns det speciella dagar att fira, som internationella kvinnodagen den 8 mars.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 8 mars 2020 • Uppdaterad 10 mars 2020
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonFoto: Lasse Ottosson

Internationella kvinnodagen firas varje år, för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Det finns de som tycker att vi inte behöver fira kvinnodagen i Sverige. Vi har kommit så långt med jämställdhet i vårt land. Det stämmer. Till exempel har män ökat något litet vad gäller arbete hemma, att ta hand om tvätt, städning med mera. Det är bra, men fortfarande arbetar kvinnor varje vecka i snitt 5 timmar och 36 minuter mer än männen i hemmet. Det visar en rapport från SCB som kom för några år sedan.

1980 proklamerade FN 8 mars som internationell kvinnodag. I många länder är dagen en helgdag. Kvinnor med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, kan fira ”sin dag”. Då kan de se tillbaka på en snart 100-årig kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

”Elaf växte upp i Fjälkinge och fick kämpa på två fronter – dels mot rasismen i skolan, dels mot hederskulturen hemma”
Inga-Lill Bengtsson

Det finns fortfarande mycket att göra vad gäller värderingar. Alla ställer inte upp på att tjejer och kvinnor ska få välja sin väg i livet, på samma villkor som killar och män. Det berättar Elaf Ali om i ett reportage på sidorna 6-8. Elaf växte upp i Fjälkinge och fick kämpa på två fronter – dels mot rasismen i skolan, dels mot hederskulturen hemma. Hederskultur finns fortfarande kvar inom många kulturer. Hederskultur har inte något med religion att göra, utan om patriarkala system som finns i många länder, i Mellanöstern, i Indien med flera.

I det här numret av Kb Mosaik har vi flera reportage om tjejer och kvinnor. Om Elaf Ali, sagofiguren Pippi Långstrump, Ilham Hamid som startar en ny sudanesisk förening, Hafiza Kadour, advokat som börjar om som barnskötare, Jenny Wegner, världsmästare i bowling som blev Årets Idrottsprofil i Nordöstra Skåne, Hesho Hama Rashid, influencer inom inredning, Abir Shalati skriver en krönika om kvinnoförtryck. Och så får ni recept på våfflor som vi äter på vårfrudagen den 25 mars.

Något som bör uppmärksammas är att 51 barn saknas i skolan, läs artikeln på sidan 10. Sedan den 1 januari är barnkonventionen lag i Sverige. Det är något vi ska skriva om längre fram.

Tills sist vill vi nämna att Kristianstadsbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är nominerade till Årets dagstidning. Det är stort. I nomineringen nämns bland annat vikten av att Kristianstadsbladet ger ut Kb Mosaik, med artiklar på flera språk. Över hundra tidningar var nominerade. Årets vinnare utses på en gala den 22 april i Stockholm. Värt att fira, även om vi inte vinner.

Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.
Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.Foto: Peter Åklundh
Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.
Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.Foto: Annica Jönsson
Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.
Vårtecken att fira. Tusentals tranor samlas vid Pulken. Lördag och söndag 4-5 april går en gratis shuttlebuss mellan Åhus och Pulken, med tider anpassade till Regionbuss 551 från Kristianstad.Foto: Lennart Johanzon