1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Imam Abouzur om att stoppa våldet: ”Vi från vår sida ska göra vad vi kan”

Många är oroliga för det ökade våldet i Kristianstad. Fler föreningar på Näsby kan hjälpa till att skapa trygghet. Det hoppas Islamiska församlingen som länge försökt jobba med barn och ungdomar som hamnat på glid. ”Men alla barn och ungdomar kommer inte till oss”, säger imamen Shaaban Abouzur.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2020
Shaaban Abouzur, imam i islamiska församlingen i Kristianstad, tar det ökade våldet på största allvar. ”Våra medlemmar, familjer och barn, är väldigt oroliga. Vi ska uppmuntra våra medlemmar att delta i trygghetsvandringar och försöka få med fler föreningar i arbetet för ett tryggare Kristianstad”.
Shaaban Abouzur, imam i islamiska församlingen i Kristianstad, tar det ökade våldet på största allvar. ”Våra medlemmar, familjer och barn, är väldigt oroliga. Vi ska uppmuntra våra medlemmar att delta i trygghetsvandringar och försöka få med fler föreningar i arbetet för ett tryggare Kristianstad”.Foto: Bosse Nilsson

Efter bönen i moskén på Gamlegården den 24 januari träffade imamen Shaaban Abozour ledande politiker från Kristianstads kommun. 400 personer deltog i bönen, cirka 40-60 stannade kvar för att prata om otryggheten som finns i området.

– De ställde många frågor till politikerna, bland annat vad kommunen gör för att det ska bli bättre, vilka planer polisen har, om polisen ska förstärkas, om några lagar ska ändras och om det ska bli hårdare straff för kriminella, förklarar Shaaban Abozour.

”Vi har kämpat länge. I predikan och i lektioner berättar vi hur islam ser på det som händer. Allt som kan göra någon illa i både ord och handling är förbjudet”
Shaaban Abouzur, imam

Till bönen kommer medlemmar i islamiska församlingen och andra muslimer.

– Alla måste ta sitt ansvar för att situationen ska bli bättre. Det måste bli fler aktörer, mer fältjobb.

Vad blev resultatet av mötet?

– Kan vi alla samarbeta och det leder till ett bättre läge och en bättre situation är det bra, vi måste bry oss om alla barn och ungdomar - även dem som gör fel. Jag föreslog att vi ska höra med de somaliska föreningarna, eritreanska föreningen, albanska föreningen, kurdiska och andra föreningar. Det finns även tre shiamuslimska föreningar. Hoppas alla dessa föreningar ställer upp i ett effektivt samarbete med ABK, polisen och kommunen också så klart.

Den islamiska församlingen har jobbat en längre tid med att försöka skapa trygghet.

– Vi har kämpat länge. I predikan och i lektioner berättar vi hur islam ser på det som händer. Allt som kan göra någon illa i både ord och handling är förbjudet. Man måste respektera andras behov av trygghet och säkerhet. Det gäller även allmän egendom och offentlig verksamhet. Vi jobbar hela tiden med barn och ungdomar, även med dem som gör fel. Men alla barn och ungdomar kommer inte till oss.

”Vi kan höra med andra föreningar, vad vi kan göra tillsammans. Från vår sida kommer islamiska församlingen att fortsätta motverka brott, våld och hat”
Shaaban Abouzur

Hur ser du på utvecklingen i samhället?

– Jag hoppas det ska bli bättre, att krafter sätts in mot våld och brott i området och i Kristianstad. Vi från vår sida ska göra vad vi kan och vi ska samla andra aktörer.

”Så snart som möjligt ska jag ta kontakt med de andra föreningarna och diskutera hur vi ska gå tillväga”,  säger Shaaban Abouzur.
”Så snart som möjligt ska jag ta kontakt med de andra föreningarna och diskutera hur vi ska gå tillväga”, säger Shaaban Abouzur.Foto: Lasse Ottosson

Vad kan ni i islamiska församlingen göra konkret?

– Vi föreslog att vi kan höra med andra föreningar, vad vi kan göra tillsammans. Från vår sida kommer islamiska församlingen att fortsätta motverka brott, våld och hat. Och vi hjälper våra medlemmar att göra sitt bästa för att ta hand om sina barn och uppmuntra alla till att delta i nattvandringen för att skapa trygghet i området.

Finns det en tidsplan?

– Nej, så snart som möjligt ska jag ta kontakt med de andra föreningarna och diskutera hur vi ska gå tillväga, säger Shaaban Abouzur.

Bakgrunden till mötet i moskén var ett samtal från politiker Anders Tell (S).

– Han frågade om våra medlemmar, om barnen och deras familjer, är oroliga över situationen. Tyvärr är så fallet! Anders hörde med kommunalrådet Peter Johansson (M) och vi välkomnade dem att träffa våra medlemmar. Vi är tacksamma för besöket och informationen de gav våra medlemmar.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.