1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hot mot busschaufförer: ”Pris och säkerhet måste ses över”

Busschaufförer ska inte bli hotade på jobbet. Det är också hög tid att göra något åt rapporterna om stora prisökningar i Skånetrafiken, säger Socialdemokraterna i Skåne.
Skåne • Publicerad 15 januari 2020 • Uppdaterad 17 januari 2020
Det finns passagerare som är mycket arga över det nya biljettsystemet. De skäller ut chaufförerna och hotar dem.
Det finns passagerare som är mycket arga över det nya biljettsystemet. De skäller ut chaufförerna och hotar dem.Foto: Tom Wall

Vinslöv, Fjälkinge och Degeberga är några av orterna som fått kraftigt höjda priser för månads- och enkelbiljetter. För exempelvis Vinslöv är det 89 procent.

Busschaufförer känner sig hotade av arga passagerare. Bussförare som får skäll låter passagerare åka med gratis. Det har Sydsvenskan skrivit om.

Bussförarna på flera bolag tycker att det nya betalsystemet är för dåligt. Det borde inte ha lanserats, tycker skyddsombudet.

– Vi bussförare får varje dag höra att vi är idioter. Vi blir dessutom verbalt kränkta och hotade – bara på grund av betalsystemet inte fungerar, säger skyddsombudet Lotta Berger till Sydsvenskan.

Försäljningschefen Camilla Bunke har tidigare sagt till Kristianstadsbladet att den nya modellen är enklare och mer rättvis ”man betalar lika mycket för en kilometer, oavsett var man reser”.

Socialdemokraterna i Region Skåne anser att rapporterna om kraftiga prishöjningar är allvarliga. Alliansens som styr bör göra något åt dem. S säger också att personalen inte ska behöva känna sig hotade på jobbet.

– Höga priser ska inte göra att man väljer bilen. Kritiken från resenärerna måste tas på allvar, säger Andreas Schönström (S), andre vide ordförande i kollektivtrafiknämnden.

I december beslutade nämnden att de nya priserna ska ses över.

– Hot och våld mot personalen är aldrig acceptabelt. Då måste kraftfulla åtgärder sättas in, säger Andreas Schönström.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.