1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Högsta betyg för projektet Goinge Forward

Krav på att prata mycket svenska och bra matchning med arbetsgivare. Att bygga kunskap och bygga broar bygger framgång. Så har projektet Goinge Forward jobbat. Projektet har mycket lyckat resultat. Det visar en utvärdering.
Östra Göinge • Publicerad 21 mars 2019
Fyra nöjda deltagare som jobbat med eller deltagit i Goinge Forward. Från vänster Moneeb Hadari, Hadia Al-Jandali, Dheya Kadhem och Nikan Bejarbaneh.
Fyra nöjda deltagare som jobbat med eller deltagit i Goinge Forward. Från vänster Moneeb Hadari, Hadia Al-Jandali, Dheya Kadhem och Nikan Bejarbaneh.Foto: Tommy Svensson

Under onsdagen var det avslutningskonferens för projektet Goinge Forward. I Broby Folkets hus var det fullt med personer från flera kommuner. De ville lyssna på resultatet för projektet. Hur Östra Göinge jobbat med att få ut nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknad i arbete, eller i studier.

På scenen berättade Dheya Kadhem, som jobbar som språkutvecklare, Nikan Bejarbaneh, Moneeb Hadari och Hadia Al-Jandali om sin erfarenhet från projektet.

– Att gå med i Goinge Forward var det bästa steg jag tagit. Jag fick ju jobb, sa Hadia Al-Jandali. Nu jobbar hon som extraresurs på Glimåkraskolan.

”Det bästa steg jag tagit”, sa Hadia Al-Jandali om Goinge Forward. Nu jobbar hon som extraresurs på Glimåkraskolan och studerar grundläggande svenska nivå 3.
”Det bästa steg jag tagit”, sa Hadia Al-Jandali om Goinge Forward. Nu jobbar hon som extraresurs på Glimåkraskolan och studerar grundläggande svenska nivå 3.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Moneeb Hadari ville först inte lära sig svenska, men fick tänka om. Idag pratar han bra svenska.

– Jag var jättestolt för min engelska. Jag hade 14 års erfarenhet av engelska i olika länder. Det är stor skillnad mot hur mitt liv är i dag och hur jag tänker. Efter två år med olika aktiviteter har jag fått ökat självförtroende, jag började från minus, säger han. Nu jobbar han som projektledare.

Projektet har pågått sedan 2016. EU:s socialfond har bidragit med pengar.

Joakim Tranquist har utvärderat projektet. Han säger att han följt ”väldigt många” liknande EU-projekt. Han sa att Goinge Forward var inte bra i början, utan var som en isolerad ö. Deltagare saknade ”riktiga aktiviteter”. Men nu visar projektet mycket bra resultat.

”87 andra liknande projekt i landet har lyckats få ut 33 procent i jobb eller studier. Ni gör ett djäkligt bra jobb”, sa Joakim Tranquist som utvärderat Goinge Forward.
”87 andra liknande projekt i landet har lyckats få ut 33 procent i jobb eller studier. Ni gör ett djäkligt bra jobb”, sa Joakim Tranquist som utvärderat Goinge Forward.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Målet var att 20 procent av deltagarna (263 personer) skulle få jobb eller börja studera. Det är ett mål som liknande projekt har. Goinge Forward har lyckats få ut 56 procent i jobb eller i studier.

En viktig faktor är att projektet jobbat målmedvetet med att dela med sig av kontakter till arbetsgivare och matchat deltagare med arbetsgivare. Kommunen har också ordnat 74 extratjänster.

– Gratulerar till ett bra jobb och en spännande utveckling, sa Joakim Tranquist.

Projektet är slut. Goinge Forward blir nu en del i Östra Göinge kommuns arbetsmarknadsenhet.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.