1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Högerextrema grupper större bekymmer än radikala islamister

I Kristianstad har högerextremism varit ett större bekymmer än radikal islamism. Det säger både Brå:s ordförande och kommunens säkerhetschef. De har fått information från Säpo om att en IS-anhängare kan vara på väg tillbaka till Kristianstad.
Publicerad 18 april 2019
”All radikalisering, oavsett om den är till höger eller vänster, är ett bekymmer. Här i Kristianstad har vi mest haft problem med högerextrema, som NMR, Nordiska Motståndsrörelsen”, säger Andreas Poppius, säkerhetschef i Kristianstads kommun.
”All radikalisering, oavsett om den är till höger eller vänster, är ett bekymmer. Här i Kristianstad har vi mest haft problem med högerextrema, som NMR, Nordiska Motståndsrörelsen”, säger Andreas Poppius, säkerhetschef i Kristianstads kommun.Foto: Lasse Ottosson

Kristianstad

Kristianstad är en av 41 kommuner som kan få hantera återvändare från IS, Islamiska Staten. Och säkerhetspolisen, Säpo, misstänker att en man som bor i Kristianstad har radikaliserats och sprider propaganda för IS. Hans barn har omhändertagits.

””All radikalisering, oavsett om den är till höger eller vänster, är ett bekymmer,” säger Andreas Poppius, säkerhetschef”

Arbete- och välfärdsförvaltningen har gjort en utredning. Den visar att barnen utsätts för ”psykiskt och sannolikt även fysiskt våld”.

– Under mina åtta år som ordförande har vi haft en handfull barnärenden med utredningar och insatser, både i högerextrema och i jihadistiska våldsbejakande grupperingar, säger Radovan Javurek (L) ordförande för arbete och välfärdsnämnden.

”Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden”, säger Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden. Han är även ordförande för Brå, det lokala brottsförebyggande rådet.
”Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden”, säger Radovan Javurek (L), ordförande för arbete- och välfärdsnämnden. Han är även ordförande för Brå, det lokala brottsförebyggande rådet.Foto: Lasse Ottosson

Javurek är även ordförande för Brå, det lokala brottsförebyggande rådet. Han säger att kommunen fått information om att en kvinna under 18 år, anhängare av IS, är på väg tillbaka. Hon har tidigare bott i Kristianstad.

– Men Säpo vet inte var hon är idag. Det finns inget hot riktat mot oss utifrån detta, säger Javurek bestämt.

””Här i Kristianstad har vi mest haft problem med högerextrema, som NMR, Nordiska Motståndsrörelsen”, säger Andreas Poppius, säkerhetschef”

Mannen som är misstänkt för att ha radikaliserats har Säpo ansvaret för.

– Vi bedriver ingen övervakning, säger Andreas Poppius, kommunens säkerhetschef.

– Och personer med en våldsbejakande ideologi är inte synonymt med att de vill eller kan utöva våld.

Matti StenrosenSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.