1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Heta jobb i Skåne – gymnasieutbildning räcker för många yrken

Det är lätt att få jobb inom många yrken i Skåne. Har du rätt utbildning är det lätt att få jobb. Till exempel räcker det med gymnasieutbildning för att bli mekaniker, byggarbetare och undersköterska – där det finns gott om jobb.
Skåne • Publicerad 20 september 2019
Bristen på byggarbetare har ökat. Endast yrkesförberedande gymnasieutbildning krävs.
Bristen på byggarbetare har ökat. Endast yrkesförberedande gymnasieutbildning krävs.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Civilingenjörer, vårdpersonal, förskollärare, it-specialister, elektriker och kockar är några av yrkena som det råder brist på.

Men enligt Arbetsförmedlingen väljer vi ofta ”fel” utbildningar – vi väljer inte utbildningar där det finns jobb.

– Har man rätt utbildning så finns det många jobb. Och det finns något för alla, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Bristen på undersköterskor har ökat. I Skåne är behoven i offentlig sektor större än i övriga landet.
Bristen på undersköterskor har ökat. I Skåne är behoven i offentlig sektor större än i övriga landet.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Många av yrkena kräver endast en yrkesförberedande gymnasieutbildning. Men få väljer dessa, säger han.

Bristen på exempelvis mekaniker, byggarbetare och undersköterskor har ökat.

– Många väljer högskoleförberedande program på gymnasiet. Samma sak gäller för valen av universitetsutbildningar. De matchar inte behoven på arbetsmarknaden, säger Victor Tanaka.

I Skåne är behoven i offentlig sektor större än i övriga landet. Det beror på att befolkningen ökat mycket på senare år.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.