1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Het debatt om droghandel och dött centrum

Flera butiker har valt att stänga i centrum. Även H&M och Royal Design ska stänga. En het debatt har tagit fart – hur få mer liv i centrum, få bort droghandel och säkrare gågator?
Kristianstad • Publicerad 4 september 2019
”Vi måste se till att öppna upp in till staden, så att folket hittar hit igen och att vi får ett flöde in till staden”, säger Thomas Ekberg, ordförande i handelsstaden.
”Vi måste se till att öppna upp in till staden, så att folket hittar hit igen och att vi får ett flöde in till staden”, säger Thomas Ekberg, ordförande i handelsstaden.

”Erkänn att det är krisläge i centrum”. Den uppmaningen får alla politiker från åtta Kristianstadsprofiler i ett upprop, publicerat i Kristianstadsbladet. De vill att alla partier enas om bland annat krafttag mot droghandeln, säkrare gågator och fler övervakningskameror. Det behövs massor av fler nattvandrare, tycker de.

Bygget av nytt badhus bör vänta men Kristianstad högskola bör flytta till Galleria Boulevard. En vision bör vara drogfri stad, tycker de.

Kristianstad behöver ett mer levande centrum, tycker flera aktörer i stan.
Kristianstad behöver ett mer levande centrum, tycker flera aktörer i stan.Foto: Victor Lindstammer
Ett förslag är att en del av Södra Kaserngatan, mellan Snapphanevägen och Kanalgatan, öppnas för biltrafik.
Ett förslag är att en del av Södra Kaserngatan, mellan Snapphanevägen och Kanalgatan, öppnas för biltrafik.Foto: Victor Lindstammer

Handelsstaden Kristianstad har haft krismöte. Föreningens förslag är tydligare skyltningen in till centrala Kristianstad, fler pollare och att personbilar ska få köra på en del av Södra Kaserngatan.

– Vi måste se till att öppna upp in till staden, så att folket hittar hit igen och att vi får ett flöde in till staden, säger Thomas Ekberg, ordförande i handelsstaden.

En het debatt har tagit fart – hur få bort droghandel och säkrare gågator?
En het debatt har tagit fart – hur få bort droghandel och säkrare gågator?Foto: Lasse Ottosson

Tekniska nämnden är trafiknämnd i kommunen. Att öka trafiksäkerheten i centrum är en fråga som diskuterats.

– Nu ger vi förvaltningen i uppdrag att kartlägga trafiksituationen i nuläget, vilka möjliga åtgärder som finns och vad det kostar, säger Qalinle Dayib (C), tekniska nämndens ordförande.

Redan i oktober ska frågan upp på nämnden igen.

Fotnot: Rådhus Skåne håller öppet lördagen den 12 oktober klockan 11-15. Du är välkommen att prata med politiker och personer som jobbar i rådhuset. Du kan fråga om allt. Ett huvudtema för dagen är "En levande stadskärna", med föreläsningar och utbyte av idéer. Fika.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.