1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Hela världen demonstrerar för klimatet

Kristianstad • Publicerad 15 mars 2019
Greta Thunberg, som har hunnit fylla 16 sedan hon började klimatstrejka tänker inte sluta förrän Sveriges utsläpp är i linje med Parisavtalen.
Greta Thunberg, som har hunnit fylla 16 sedan hon började klimatstrejka tänker inte sluta förrän Sveriges utsläpp är i linje med Parisavtalen.Foto: Daniel Peinhardt

Greta Thunbergs började med sin skolstrejk för klimatet i Stockholm. Hennes aktion har fått ringar på vattnet. Fredagen den 20 mars samlas människor i hela världen, i en gemensam klimatstrejk.

Varje fredag efter lunch samlas en grupp demonstranter utanför Rådhus Skåne. Det har de gjort sedan i höstas. De manifesterar för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg och hennes skolstrejk.

Nu har Thunbergs strejk spridits över hela världen. Fredagen den 20 mars klimatstrejkar människor under parollen ”Global Climate Strike for Future”.

I Kristianstad är det samling vid Rådhus Skånes entré klockan 13. Demonstrationståget går mot Galleria Boulevard. Där blir det tal och musik. Det finns också plats för spelas för spontana initiativ.

– Vårt mål är att visa att klimatet är den viktigaste politiska frågan i dag. Det är viktigt att det är fria röster, inte en organisation eller förening som står bakom. Vi vill att alla ska ha möjlighet att komma, säger Rune Stenholm Jacobsen. Han är en av privatpersonerna som engagerar sig i Kristianstad.

– Vi ska påverka dem med makt att lösa krisen.

Sedan FN:s klimattoppmöte COP24 startade i Polen har engagemanget vuxit. Över hundra orter i Sverige ska delta fredagen den 15 mars, tillsammans med flera städer runt om i världen.

Även gruppen som sedan i höstas samlas varje fredag utanför Rådhus Skåne växer.

– Första gången var vi fyra stycken. Nu är vi över 20 som samlas varje fredag, säger Rune Stenholm Jacobsen.

Målet med klimatstrejken i Sverige är att utsläppen ska vara i linje med det som beslutades i Parisavtalet.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.