1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hederskultur en viktig fråga

Publicerad 28 mars 2019
Fadime Sahindal mördades i Uppsala 2002. Mordet var ett så kallat hedersmord. Fadime var kurd. Hennes far dömdes för mordet till livstids fängelse. Både Fadimes far och bror var dömda för att ha misshandlat och hotat henne.
Fadime Sahindal mördades i Uppsala 2002. Mordet var ett så kallat hedersmord. Fadime var kurd. Hennes far dömdes för mordet till livstids fängelse. Både Fadimes far och bror var dömda för att ha misshandlat och hotat henne.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Hederskultur och förebyggande arbete bland nyanlända. Det är två viktiga frågor som politiken vill lyfta fram inom socialtjänsten i Östra Göinge.

Östra Göinge

Politikerna i resultatutskottet tycker att våld och hederskultur ska lyftas fram bättre, både inom förvaltningen och politiken.

En person ska samordna arbetet kring hedersproblematik och våld i nära relationer. Det ska också bli utbildningar riktade mot skolan.

Antalet orosanmälningar om att barn far illa ökar. Många av dem berör nyanlända.

– Bland nyanlända finns ofta en rädsla för socialtjänst och psykologer, säger Daniel Jönsson (M), som är ordförande i resultatutskottet.

Många anmälningar kan också bero på att en och samma individ har fått många anmälningar.

Daniel Jönsson (M), är ordförande i resultatutskottet och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.
Daniel Jönsson (M), är ordförande i resultatutskottet och förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge.Foto: Catharina Sigala
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.