1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hav och skog har blivit hemma

Hana Ammouna älskar hav och Öland. Yonas Hassam älskar skog och Ivö. På bara några år har de två lärt sig uppskatta och älska den svenska naturen.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2020
Yonus Hassam, från Afghanistan, älskar att springa i naturen, gärna Linnérundan. Hana Ammouna, från Syrien, älskar att cykla och havet.
Yonus Hassam, från Afghanistan, älskar att springa i naturen, gärna Linnérundan. Hana Ammouna, från Syrien, älskar att cykla och havet.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Hana Ammouna bor med sin familj på Kulltorp, har varit 4,5 år i Sverige. Hon jobbade som idrottslärare i Syrien och vill fortsätta med det i Sverige. Den här terminen har hon varit fritidsledare/idrottslärare på Nosabyskolan.

– Jag älskar att cykla, och havet, säger hon.

Yonus Hassam bor i Degeberga, kom från Afghanistan för 4,5 år sedan, blev svensk medborgare i februari. Han har gått första året på livsmedelsprogrammet på Österäng, jobbar inom omsorgen.

”Jag måste gå ut och andas. Därför bor jag i ett hus med stor trädgård”
Hana Ammouna

– Jag löptränar ute, brukar springa Linnérundan och spela fotboll med FFA på Näsby. Skogen trivs jag bäst i, säger han.

Yonus Hassam har Ivö som favoritplats. När han kom till Sverige bodde han  på Ivögården som då var förläggning för asylsökande.
Yonus Hassam har Ivö som favoritplats. När han kom till Sverige bodde han på Ivögården som då var förläggning för asylsökande.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vad har ni för relation till naturen?

– Jag älskar naturen, kan inte vara inomhus. Jag måste gå ut och andas. Därför bor jag i ett hus med stor trädgård, jag odlar blommor, säger Hana.

”Det finns inga cykelvägar i Syrien, det finns bara en del parker du kan cykla i. När jag kom hit köpte jag en cykel direkt”, säger Hana Ammouna.
”Det finns inga cykelvägar i Syrien, det finns bara en del parker du kan cykla i. När jag kom hit köpte jag en cykel direkt”, säger Hana Ammouna.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Frisk luft håller dig frisk. Jag löptränar ute. Man kan göra mycket i naturen, grilla och vara tillsammans med familjen, säger Yonus.

Hana tipsar om Öland, den finaste plats hon vet. Yonus har bott på Ivö.

”Jag bodde på Ivögården när jag kom hit, det kostar inget att ta bilfärjan från Barum”
Yonus Hassam.

– Där är det väldigt fint. Jag bodde på Ivögården när jag kom hit, det kostar inget att ta bilfärjan från Barum, säger Yonus och Hana blir genast intresserad.

De har koll på allemansrätten rättigheter och skyldigheter i skog och mark. Yonus har fått information på livsmedelsprogrammet. Hana har lett studiecirklar om allemansrätten för nyanlända på Näsby.

Fakta

Tips att göra i naturen

För barn: Spångsafari, håva djur i vattnet med mera. Det finns massor att göra på Naturum Vattenriket i sommar. Gratis.

Paddla kanot. Immeln-Raslången. På Immelns kanotcenter kan du hyra kanot.

Stora safaribåten: I Kristianstad vattenrike. Bokas på hemsidan. Gratis för barn under 8 år.

Cykla dressin i Göinge på järnväg Broby-Glimminge.

Tror ni att nyanlända känner till allemansrätten?

– Nej, det beror på om de är integrerade. De vet säker vad som gäller, men om de bara umgås med dem som kommer från sitt eget land är det sämre med det. Det är därför jag varit cirkelledare, säger Hana.

Vet ensamkommande vad som gäller?

– Nej, jag tror inte det. De är kanske inte intresserade eller att ingen har informerat dem.

Fakta

Allemansrätten

Den svenska allemansrätten gäller skyldigheter och rättigheter i skog. Man måste ta hänsyn till natur och djurliv, markägare, och mot andra människor i naturen. Grundregeln är enkel – inte störa och inte förstöra.

Du får vandra, cykla, rida, åka skidor eller vara nästan överallt. Men du får inte skada mark, växter eller djur.

Hana Ammouna, från Syrien, och Yonus Hassam, från Afghanistan älskar naturen. ”Jag älskar naturen, kan inte vara inomhus. Jag måste gå ut och andas”, säger Hana,
Hana Ammouna, från Syrien, och Yonus Hassam, från Afghanistan älskar naturen. ”Jag älskar naturen, kan inte vara inomhus. Jag måste gå ut och andas”, säger Hana,Foto: Inga-Lill Bengtsson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.