1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Här finns de hetaste framtidsjobben

Om fem år behövs det 100 000 personer inom flera branscher. Därför finns det goda chanser att få jobb, enligt Arbetsförmedlingen. Men du måste gå en utbildning eller ha rätt utbildning. 15 april är sista dagen att söka till höstens utbildningar på högskolor och universitet.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2019

Det finns många bristyrken i framtiden. Arbetsförmedlingen har en lista på vilka det är.
Det finns många bristyrken i framtiden. Arbetsförmedlingen har en lista på vilka det är.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns mycket goda chanser till jobb för barnmorskor, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer, it-specialister, elektriker, undersköterskor, kockar och snickare.

Det skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos för arbetsmarknaden fram till 2024. Prognoserna bygger på intervjuer med över 14 000 arbetsgivare.

Det finns även chans att få jobb som vårdbiträden, som anställs inom vården för att avlasta undersköterskor.

– Det ger bättre möjligheter till jobb för fler, särskilt för nyutexaminerade, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Det är sämre möjligheter till jobb för personal på bensinstationer, sekreterare, ekonomiassistent, investeringsrådgivare och personal som sitter i kassa.

Det blir allt svårare att få jobb inom yrken som inte kräver någon utbildning.

Julia Atiyeh/TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.