1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fyra nya dödsfall i Skåne – Fler unga är smittade

Fyra personer har avlidit det senaste dygnet. Smittskydd Skåne har noterat en ökad smitt bland unga 18-20 år. Den senaste tidens många studentfirande kan ligga bakom.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2020
Studentfirande. Arkivbild.
Studentfirande. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det meddelar Region Skåne i sin uppdatering av läget om coronaviruset på måndagen. Enligt Smittskydd Skåne har cirka 30 nya fall hittats i åldersgruppen 18 till 20 år.

– I den åldersgruppen ser vi en tendens till en ökad smittspridning, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare.

”I och med inkubationstiden för covid-19 kan det bli ett ökat antal fall bland unga den närmsta tiden”
Marianne Alanko Blomé, smittskyddsläkare

Många har firat studenten de senaste veckorna..

– I och med inkubationstiden för covid-19 kan det bli ett ökat antal fall bland unga den närmsta tiden, säger Marianne Alanko Blomé.

Region Skåne har ökat antalet som testas. Därmed hittas också fler smittade.

”Du som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det”
Marianne Alanko Blomé, smittskyddsläkare

– Vi följer utvecklingen noggrant. Inför midsommar vill vi lyfta fram att det är viktigt att man inte sänker garden nu. Kanske behöver man tänka över sina midsommarplaner utifrån detta, så att vi alla hjälps åt, säger Marianne Alanko Blomé.

– Detta gäller generellt inför sommaren – glöm inte att följa riktlinjerna. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom. Du som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det.

Har du symtom på covid-19? Från månadsskiftet juni/juli kan du testa dig själv. Beställ egenprovtagning på webbplatsen 1177.se.
Har du symtom på covid-19? Från månadsskiftet juni/juli kan du testa dig själv. Beställ egenprovtagning på webbplatsen 1177.se.Foto: Johan Nilsson/TT

Från månadsskiftet juni/juli erbjuder Region Skåne provtagning för alla med symtom på covid-19. Testerna genomför man själv. Du kan beställa egenprovtagning genom att logga in på webbplatsen 1177.se.

Fakta

Antalet smittade i corona i Skåne

Totalt fanns det på måndagen 2 312 konstaterade coronafall i Skåne.

Av dessa vårdas 64 personer på sjukhus. 14 av dem får intensivvård.

Sammanlagt har 229 personer i Skåne avlidit till följd av covid-19.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.