1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fritzon tar med sig en bit Skåne till EU

EU-politik är lik kommunalpolitik. Därför vill Hélene Fritzon (S) träffa vanligt folk inför sitt uppdrag i Bryssel. Något hon fick möjlighet till under en dag med besök på företag och Urbana Hembygdsgården.
Kristianstad • Publicerad 2 april 2019 • Uppdaterad 6 maj 2019
Heléne Fritzon (S) i mitten. Till vänster Katarina Honoré (från LO-distriktet och Arbetarekommunen) och Helen Persson (Kommunal och vice ordförande i Arbetarekommunen), här på Urbana Hembygdsgården.
Heléne Fritzon (S) i mitten. Till vänster Katarina Honoré (från LO-distriktet och Arbetarekommunen) och Helen Persson (Kommunal och vice ordförande i Arbetarekommunen), här på Urbana Hembygdsgården.Foto: Victor Lindstammer

Heléne Fritzon bor i Degeberga. Hon toppar Socialdemokraternas lista i EU-valet. Den 28 mars var hon inbjuden av Arbetarekommunen (Socialdemokraternas kretsförening i kommunen).

Hon besökte godisföretaget Hultén för att lära mer om deras samarbete med Samhall. På Urbana Hembygdsgården träffade hon kvinnor i projektet House of Beatrice.

– Jag tänker mig att EU-uppdraget är likt uppdraget som kommunalråd. Det är viktigt att jag har med mig medborgarnas vardag in i arbetet, säger Heléne Fritzon.

– Vi har 16 olika språk här på Urbana. Det är många härliga möten och diskussioner, säger Linda Edvardsson, integrationssamordnare i kommunen.

Många kvinnor söker läxhjälp, de vill lära sig cykla och lära sig simma.

Iman Asanji och Mohamad Kanina. Iman Asanji berättade om matlagningen på Krinova. ”Och jag kan tänka mig bli minister”, skojade hon.
Iman Asanji och Mohamad Kanina. Iman Asanji berättade om matlagningen på Krinova. ”Och jag kan tänka mig bli minister”, skojade hon.Foto: Victor Lindstammer
Tabulleh, fatajer och falafel. Några av de härliga maträtterna som kvinnorna bjöd på.
Tabulleh, fatajer och falafel. Några av de härliga maträtterna som kvinnorna bjöd på.Foto: Victor Lindstammer

Iman Asanji berättade om House of Beatrice nya projekt, med matlagning i Krinovas storkök. Vem som helst kan beställa mat och hämta den på fredagar. Redan nu har maten fått mycket lovord.

På Hultén fick Heléne Fritzon se hur Samhalls personal packade påskägg. Hon fick höra om hur jobbträning lyfter både godisföretaget och den enskilde medarbetaren.

För Katarina Honoré, LO-Skåne och Arbetarkommunen, var syftet med besöket tydligt:

– Den svenska modellen är bra. Det svenska kollektivavtalet är viktigt. Det hoppas vi att Heléne Fritzon tar med sig ut i Europa, säger hon.

Ett längre reportage med Heléne Fritzon kommer i Kb Mosaik senare i vår.

Heléne Fritzon (S) vill gärna träffa människor och ta med deras vardag i sitt uppdrag i EU.
Heléne Fritzon (S) vill gärna träffa människor och ta med deras vardag i sitt uppdrag i EU.Foto: Victor Lindstammer
Åsa CarlssonSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.