1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fritzon (S) toppar listan till EU-valet

Publicerad 18 januari 2019
Heléne Fritzon vill satsa på EU-valet, att komma in i EU-parlamentet.
Heléne Fritzon vill satsa på EU-valet, att komma in i EU-parlamentet.Foto: Tommy Svensson

Heléne Fritzon (S) från Degeberga är migrationsminister. Men nu ska hon göra en ny karriär. Hon blir Socialdemokraterna toppkandidat till EU-parlamentet i maj. På måndag lämnar hon regeringen.

Kristianstad

Fritzon har suttit i regeringen sedan 2017, som migrationsminister och biträdande justitieminister. Hon lämnar den posten när den nya Löfvenregeringen tillträder på måndag.

Fritzon vill bland annat jobba för att fler ska delta i valet till EU.

– I Sverige har vi ett högt valdeltagande i de allmänna valen. Det är en utmaning att öka valdeltagandet även i EU-valet. Jag tror att intresset för EU-valet kan öka på grund av hotet från högerkrafterna och Brexit. Frågan är vilket Europa vi ska ha? Jag har sagt att Europa behöver Sverige och Sverige behöver Europa.

Hon fick frågan om hon ville kandidera direkt efter valet i höstas. Hon tackade ja direkt.

– Jag vet att EU-politiken är otroligt viktig för varje svensk, säger Fritzon.

Förutom hotet från högerkrafterna ser hon en ”väl fungerande arbetsmarknad med schyssta villkor och löner” samt miljö- och klimatpolitiken som några av de viktigaste EU-frågorna.

För ett par år sedan ville du varva ner, nu växlar du upp istället?

– Haha, ja, det har inte blivit så. Nu går jag in i detta med full energi.

Socialdemokraterna har fem mandat i EU-parlamentet. Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh ställer inte upp för en ny period. Däremot vill Jytte Guteland och Aleksander Gabelic sitta kvar.

Valet till EU-parlamentet hålls den 26 maj.

TT
Peter MaunulaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.