1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Freekeh med spännande smak

Freekeh, eller frikeh, är en rätt av grön durumvete, som rostats för att få fram rätt smak. Freekeh finns att köpa i arabiska affärer. Rätten är gammal, med rötter i Mellanöstern och i det nordafrikanska köket.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2019
Freekeh görs på grön durumvete, med lamm eller annat kött.
Freekeh görs på grön durumvete, med lamm eller annat kött.Foto: Sofyan Aswad

Jamila Wazan kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Hon jobbar med catering, med House of Beatrice på Krinova.

Freekeh är en favorit på matbordet.

– Det är så gott, säger hon.

Det finns olika varianter av Freekeh.

– Man kan ha i allt från kött, som kyckling, till ärtor eller morötter . Du kan också göra rätten vegetarisk, helt utan kött.

Rätten läggs upp på fat och kan toppas med nötter. Russin går också bra.

Lammköttet kan bytas ut mot annat kött, till exempel nöt.

– Det går att att variera rätten efter smak och ha i de kryddor och grönsaker man tycker om, säger Jamila.

Freekeh är en av Jamila Wazans favoriter när det gäller mat. Hon  jobbar med catering.
Freekeh är en av Jamila Wazans favoriter när det gäller mat. Hon jobbar med catering.Foto: Sofyan Aswad

Freekeh (8 portioner)

Ca 6 dl Freekeh av valfri sort

1 kg lammkött

200 g ärtor

200 g skalade mandlar

2 st lökar (till kokning av köttet)

Ca 12 dl hett vatten

2 msk köttbuljong

Smör och olja till stekning

Servera gärna Freekeh med sallad och youghurt.
Servera gärna Freekeh med sallad och youghurt.Foto: Sofyan Aswad

Gör så här

1. Hacka löken och dela köttet i små bitar.

2. Häll vatten i en kastrull, koka upp.

3. Lägg i köttet. När det kokar, ta bort skummet på ytan (skummet smakar inte gott) .

4. Lägg i lök, kryddor i det kokande vatten. Köttet ska sjuda.

5. Koka ärtor hastigt i en kastrull. Låt rinna av.

6. Hetta upp olja i en stor kastrull. Lägg i Freekeh, rör om under tiden du steker den (cirka 4 minuter).

7. Häll över 12 dl hett vatten och köttbuljong (vattnet ska täcka Freekeh med ca 4 cm). Lägg på ett lock.

8. Låt Freekeh koka upp. Sänk sedan värmen till låg temperatur. Freekeh ska ångas långsamt i ca 60 min.

9. Smaka av med kryddor. Tillsätt eventuellt mer köttbuljong eller salt.

10. Stek mandlarna i en stekpanna tills de får färg.

11. Lägg Freekeh på ett fat, lägg köttet över och toppa med mandel och ärtor. Servera gärna Freekeh med sallad och yoghurt.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.