Freekeh med spännande smak
Jamila Wazan kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Hon jobbar med catering, med House of Beatrice på Krinova.
Freekeh är en favorit på matbordet.
– Det är så gott, säger hon.
Det finns olika varianter av Freekeh.
– Man kan ha i allt från kött, som kyckling, till ärtor eller morötter . Du kan också göra rätten vegetarisk, helt utan kött.
Rätten läggs upp på fat och kan toppas med nötter. Russin går också bra.
Lammköttet kan bytas ut mot annat kött, till exempel nöt.
– Det går att att variera rätten efter smak och ha i de kryddor och grönsaker man tycker om, säger Jamila.
Freekeh (8 portioner)
Ca 6 dl Freekeh av valfri sort
1 kg lammkött
200 g ärtor
200 g skalade mandlar
2 st lökar (till kokning av köttet)
Ca 12 dl hett vatten
2 msk köttbuljong
Smör och olja till stekning
Gör så här
1. Hacka löken och dela köttet i små bitar.
2. Häll vatten i en kastrull, koka upp.
3. Lägg i köttet. När det kokar, ta bort skummet på ytan (skummet smakar inte gott) .
4. Lägg i lök, kryddor i det kokande vatten. Köttet ska sjuda.
5. Koka ärtor hastigt i en kastrull. Låt rinna av.
6. Hetta upp olja i en stor kastrull. Lägg i Freekeh, rör om under tiden du steker den (cirka 4 minuter).
7. Häll över 12 dl hett vatten och köttbuljong (vattnet ska täcka Freekeh med ca 4 cm). Lägg på ett lock.
8. Låt Freekeh koka upp. Sänk sedan värmen till låg temperatur. Freekeh ska ångas långsamt i ca 60 min.
9. Smaka av med kryddor. Tillsätt eventuellt mer köttbuljong eller salt.
10. Stek mandlarna i en stekpanna tills de får färg.
11. Lägg Freekeh på ett fat, lägg köttet över och toppa med mandel och ärtor. Servera gärna Freekeh med sallad och yoghurt.