1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Från Nashville till kyrkan i Broby

Veckans gäst i SVT:s program ”Jills veranda”: Loney Dear, en artist som Peter Gabriel kallar ”Europas svar på Brian Wilson”. Och som på lördag spelar i: Broby kyrka.
Broby • Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 26 februari 2020
På lördag gästar Loney Dear (Emil Svanängen) Klubb Katedral i Broby kyrka.
På lördag gästar Loney Dear (Emil Svanängen) Klubb Katedral i Broby kyrka.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Emil Svanängen, Loney Dear, har spelat för Emmylou Harris och Metallica i samband med att Polarpriset delats ut. Peter Gabriel kallar honom ”Europas svar på Brian Wilson”.

På lördag, 29 februari, gästar Loney Dear Broby kyrka, till Klubb Katedral.

Den här artisten gick sin egen väg. Kallas fortfarande indie, men det finns en publik som växer – både hemma och internationellt. Senaste pushen i karriären fick Emil Svanängen 2017 när Peter Gabriel – ja, den Peter Gabriel – signade honom till Real World Records.

Loney Dear handlar om alternativ popmusik, av en multiinstrumentalist med en röst som träffar högt upp i registren. Emil Svanängen berättar att han tidigt intresserade sig för ”teknisk musik”.

Onsdag den 26 februari är Emil Svanängen Jill Johnsons gäst i SVT-succén ”Jills veranda”.

På lördag gästar du Broby kyrka. Ska du efter spelningen mingla vidare och servera kyrkkaffet?

– Ha, ha ... Ja! Jag har Emanuel (Lundgren) med mig. Vi är båda förtjusta i olika upptåg och nya möten.

Fakta

Loney Dear

Artist-alter ego för singer/songwritern Emil Svanängen.

Född 1979, uppvuxen i Jönköping. Bor i Stockholm.

Signad av Real World Records, med chefen Peter Gabriel – legendar från tiden med Genesis. Gjorde därefter en solokarriär som mångmiljonsäljare, från ”Solsbury Hill” till ”Sledgehammer” med flera.

Loney Dear gick sin egen väg. Kallas fortfarande indie, men det finns en publik som växer – både hemma och internationellt.
Loney Dear gick sin egen väg. Kallas fortfarande indie, men det finns en publik som växer – både hemma och internationellt.Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.