1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fortfarande torrt i skog och mark - brandflyget spanar efter skogsbränder

Hettan har gett med sig. Men det är ändå torrt i skog och mark. Därför görs brandflygningar över Skåne. De första brandflygningarna gjordes i helgen. Under måndagen kontrollerades en brand utanför Knislinge med flyg.
Kristianstad • Publicerad 2 juli 2019
Frivilliga flygkåren spanar efter skogsbränder.
Frivilliga flygkåren spanar efter skogsbränder.Foto: Andreas Blomlöf

– Brandflygningar ger oss större möjlighet att upptäcka skogsbränder i ett tidigt skede, säger Ola Melin, länsöverdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen har skrivit ett avtal med organisationen Frivilliga flygkåren. Flygkåren gör flygningar för att spana efter rök.

Flygningarna genomförs vid behov, när brandrisken är extra stor. Till och med torsdag görs flygningar i den här omgången.

Vädret har blivit svalare och det kommer någon regnskur.

– Brandrisken kan ändå vara hög. Det är fortfarande torrt långt nere i marklagren. Det tar tid för marken att återhämta sig, säger Frida Sjöstedt, Länsstyrelsen Skåne.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.