1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Första kamerorna i centrum ska sättas upp

Nu ska kamerorna för ökad trygghet sättas upp i centrum. De två första kamerorna sätts upp vid Stora Torg och Regionmuseet i nästa vecka.
Kristianstad • Publicerad 28 februari 2019
ESKILSTUNA 20190220÷vervakningskamera i Rinmangymnasiet i Eskilstuna.Foto: Naina HelÈn JÂma / TT / kod 11880
ESKILSTUNA 20190220÷vervakningskamera i Rinmangymnasiet i Eskilstuna.Foto: Naina HelÈn JÂma / TT / kod 11880Foto: Naina HelÈn JÂma/TT

– Det här är ett sätt att öka tryggheten. Om man tycker att tryggheten ökar kan det förhoppningsvis locka fler besökare till centrum, säger Fredrik Billsten, som jobbar med säkerhet på Kristianstads kommun.

En kamera sätts upp på Bånken, på sidan som vetter ut mot Stora Torg. Den andra sätts upp på Regionmuseet, på sidan ut mot Sommaro.

Redan 2013 skickade kommunen in en ansökan om tillstånd för kameror till länsstyrelsen, som då hade ansvaret. Men kommunen fick avslag.

Under 2018 togs frågan upp igen, den här gången i samverkan med polisen. Planen blev att så kallade trygghetskameror ska sättas upp. Kommunen står för kostnaden, polisen sköter övervakningen och söker tillstånd.

Lagen om övervakning med kamera har blivit enklare för polisen. Åtminstone när det gäller brottsförebyggande arbete. Polisen kan nu fatta beslut om att sätta upp tillfälliga kameror i 90 dagar.

Det har tagit lång tid att sätta upp kamerorna.Olika praktiska problem har dykt upp.

– Det har varit mycket krångligt. Därför ska det nu bli väldigt skönt att få de första kamerorna på plats, säger Fredrik Billsten.

De övriga fem kamerorna ska också sättas upp framöver.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.