1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Föreningar viktiga för ökad integration

Jamal Abdulle hade ingen aning om hur en förening fungerade. När hans barn började spela fotboll fick han hjälpa till i kiosken och vid turneringar. Numera är han en av de drivande krafterna i föreningen Skånes Horn av Afrika.
Kristianstad • Publicerad 28 juni 2019
Skånes Horn av Afrika drev under några år ett projekt med en matvagn, Sambusa, som sålde sambusa. Sucado Mohammed och Nasra Hussein gick sedan vidare till andra jobb.
Skånes Horn av Afrika drev under några år ett projekt med en matvagn, Sambusa, som sålde sambusa. Sucado Mohammed och Nasra Hussein gick sedan vidare till andra jobb.Foto: Tommy Svensson

– Vi föräldrar bildade Skånes Horn av Afrika. Det var billigare som förening att hyra inomhusarenor för våra ungdomar när de ville träna extra. Som privatperson är det dubbelt så dyrt, säger Jamal Abdulle.

Han är och har varit engagerad i ett antal föreningar, både i och utanför Sverige.

– Det finns ett stort behov av den idéburna sektorn för bättre integration, varför röstar så få på Gamlegården? De flesta anser att det inte angår dem, säger han.

Efter hand har han lärt sig mer om hur en förening fungerar. Det ska finnas en styrelse, hur man håller möten och skriver protokoll. Kultur- och fritidsförvaltningen har varit till stor hjälp. Där kan alla som vill starta förening få information om hur man startar en förening.

Föreningen Skånes Horn av Afrika har cirka 200 medlemmar, de flesta är barn. Föreningen arrangerar fotbollsturneringar, erbjuder läxhjälp och har haft projekt för att ändra attityd mot skadliga traditioner/kvinnlig könsstympning och ADA (ett projekt mot diskriminering) med mera.

Hur kan man öka engagemanget bland de boende på Gamlegården?

– Det gäller att öka medvetenheten bland föräldrar, hur viktigt det är att deras barn blir delaktiga, framförallt inom olika idrotter och att de får läxhjälp. Alla föräldrar vill att det ska gå bra för deras barn. Men informationen går inte fram, det finns ett glapp. Vi missar någonstans att förmedla hur viktigt det är, både för deras barn och för deras egen skull.

Att informera om och stoppa könsstympning var ett projekt som föreningen Skånes Horn av Afrika drev under några år. Maria Osman och Ayaan Ahmed jobbade med det.
Att informera om och stoppa könsstympning var ett projekt som föreningen Skånes Horn av Afrika drev under några år. Maria Osman och Ayaan Ahmed jobbade med det.Foto: Peter Åklundh
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.