1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Flera miljoner till flerspråkiga elever

Elever med annat modersmål än svenska ska få mer stöd i skolan. Målet är att de ska nå bättre resultat. Och på Gamlegården ska barn som inte går i förskola sökas upp. Kristianstads kommun har fått nio miljoner kronor från Skolverket till satsningen.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2020
Nyanlända och elever med annat modersmål än svenska har svårt att nå målen i skolan. Nu ska de få mer stöd.
Nyanlända och elever med annat modersmål än svenska har svårt att nå målen i skolan. Nu ska de få mer stöd.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Elever med annat modersmål än svenska har svårt att nå målen i skolan. Kommunen vill nu ge extra stöd till eleverna för att de ska få bättre resultat i skolan. Satsningen gäller elever i grundskolan, men även barn i förskolan.

– Vi har lyckats få Skolverket att ge oss alla pengar till den här viktiga satsningen. Budgeten är nio miljoner kronor, säger Daniél Tejera (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi startar i vår och håller på i två och ett halvt år.

En del av satsningen är att få fler flerspråkiga barn att gå i förskola. Att lära sig svenska är viktigt för att klara skolan.
En del av satsningen är att få fler flerspråkiga barn att gå i förskola. Att lära sig svenska är viktigt för att klara skolan.Foto: Andreas Hillergren/TT

Satsningen ingår i Skolverkets ”Riktade insatser för nyanlända”. Målet är att höja skolresultaten genom rätt stöd i undervisningen. Främst är det Fröknegårdskolan, Norretullskolan och Lingenässkolan som ska vara med.

Målet är också att få fler barn att gå i förskolan, för att de ska lära sig svenska så tidigt som möjligt och att få en god relation med föräldrarna.

Men på Gamlegården är det många barn som inte går i förskolan. Där ska ett team med personal söka upp dem.

Skolverket bidrar med nio miljoner kronor till satsningen att ge mer stöd till flerspråkiga elever.
Skolverket bidrar med nio miljoner kronor till satsningen att ge mer stöd till flerspråkiga elever.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.