1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler väntas förtidsrösta i EU-valet

Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valet. 6 670 Kristianstadsbor förtidsröstade vid förra EU-valet 2014. Det är en siffra som ansvariga tror lär växa.
Vilken är den viktigaste frågan tycker ni? • Publicerad 9 maj 2019
Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valet
Från och med onsdagen går det att förtidsrösta i EU-valetFoto: Bosse Nilsson

Kristianstad

– Vi har räknat med att mellan 8 000 till 10 000 personer kommer att förtidsrösta, säger valsamordnaren Malin Bergkvist.

Vad tror du ökningen beror på?

– Jag tror att folk inte vill vara uppbundna, man vill kunna välja själva när man ska gå och rösta. Sedan är EU-valet kanske inte lika högtidligt som valdagen vid ett riksdagsval, säger Malin Bergkvist.

En hel del personer tog tillfället i akt att söka sig till Rådhuset när förtidsröstningen startade på onsdagen.

– Vi har 102 som röstat just nu och snart blir det 104, säger Anca Alecu vid Kristianstadsbladets nedslag på eftermiddagen och nickar bort mot Eva och Mats Olsson som står i valbåsen.

De brukar förtidsrösta.

– Det är skönt att ha det gjort, säger Eva Olsson.

– Samhällsutvecklingen i Sverige och Europa, säger Mats Olsson.

Kristianstads kommun har rekryterat runt 300 röstmottagare och det kommer att gå att förtidsrösta på 20 platser runt om i kommunen, med lite olika öppettider. Under valdagen kommer det att finnas 43 vallokaler.

I Kristianstad valde 25 procent av de som deltog i EU-valet 2014 att förtidsrösta. Det är något lägre än riket i stort. Flitigast i Skåne på att förtidsrösta var Bromöllaborna, med en andel på 50 procent.

Valdeltagandet totalt sett i Kristianstad hamnade på 41,27 procent vid förra EU-valet.

Mohamad KaninaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.