1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler tvingas testa sig för könssjukdomar

Sedan 2015 har 23 personer i Skåne tvingats till undersökning för att se om de bär på sexuellt överförbara sjukdomar. Skåne är det län där näst flest i landet, tvångsundersöks för detta.
Kristianstad • Publicerad 2 augusti 2019
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Könssjukdomar som klamydia och gonorré är allvarlig sjukdomar, och därför finns det en anmälningsplikt för sjukdomarna. Det innebär även att den som är smittad ska uppge vilka sexuella partners denna har haft.

Men en del personer som får besked om att de ska låta sig testas för eventuella smittor har hållit sig undan och inte kommit till provtagning.

I sådana lägen tar smittskyddsläkarna till det sista vapnet: tvångsundersökning. Via förvaltningsrätten ansöker smittskyddsläkaren om att personerna ska dömas till tvångsundersökning. När domen går igenom innebär det att polisen kan hämta individen och ta denne till provtagning.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Siren :

– När det gäller tvångsundersökning utgör klamydia och gonorré bulken av alla fall.

– Man kan säga att det är ett skydd för befolkningen mot individer som inte tar sitt ansvar.

Sirens genomgång visar att förvaltningsrätterna har beslutat om tvångsundersökning i 104 fall sedan 2015, 100 av dessa gäller män och 4 kvinnor.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.