1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Fler killar än tjejer med i lovaktiviteter

Ett 100-tal aktiviteter ordnas för barn- och unga under februarilovet. Men skillnaderna i vilka som deltar kan vara stora. Svårast att nå är tjejer mellan 12 och 15 år.
Kristianstad. • Publicerad 20 februari 2019
Lovaktiviteter på biblioteket.
Lovaktiviteter på biblioteket.Foto: Roger Carlsson

En hel veckas lov ligger framför kommunens skolungdomar och ett 100-tal aktiviteter erbjuds. Bowling, orientering eller robotprogrammering? Bara att välja. En del aktiviteter kostar pengar, andra är gratis.

– Det finns mycket att prova på, konstaterar kommunens fritidsstrateg Henrik Alvesson.

Det är föreningarna själva som anmäler sitt intresse av att finnas med i programmet inför februarilovet. Många fritidsgårdar ordnar också extra lovaktiviteter och på Regionwmuseet görs en satsning med bland annat ufoverkstäder på schemat.

– Jag tycker att intresset är stort bland föreningarna, som ju vill ha nya medlemmar. De gör detta helt ideellt, säger Henrik Alvesson.

Men det finns skillnader i vilka barn och unga som brukar delta i aktiviteterna. Allra svårast att nå är tjejer mellan 12 och 15 år. Det berättar Sarah Granholm, som 2018 jobbat som projektledare för en statlig satsning på avgiftsfria lovaktiviteter i kommunen.

– Vi har ingen statistik från februariloven sedan tidigare. Men det vi sett är att flickor 12-15 varit de som deltagit minst tidigare år när det gäller avgiftsfria sommarlovsaktiviteter.

I en satsning som rullat i tre års tid på sommarlovet, och som 2018 inkluderade även februari-, påsk, höst- och jullov har syftet bland annat varit att främja integrationen och få både tjejer och killar att delta.

– Det har handlat om att barn och unga med olika social bakgrund ska kunna mötas och skapa nya kontaktytor och ha roligt. Det har varit väldigt uppskattat, säger Sarah Granholm.

I de avgiftsfria aktiviteterna för barn och unga sommaren 2016 var 39 procent av deltagarna tjejer och 61 procent pojkar. Siffrorna ändrades bara marginellt 2017. Klart står dock att sommaren 2018 innebar något av ett trendbrott – då deltog fler tjejer än killar i de avgiftsfria aktiviteterna.

– Intresset har varit stort för att vi kunnat erbjuda en bredd, säger Sarah Granholm.

Satsningen ligger nu på is, sedan bidraget dragits in i den budget som klubbades i riksdagen i december. Men rikligt med lovaktiviteter blir det alltså ändå.

– Min önskan är att man som förälder tar med sig barnen. Det är en möjlighet att prova på nya aktiviteter, säger Henrik Alvesson.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.