1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fidra skildrar flykten och drömmen

En av Humleslingans nya medlemmar är Fidra Kahraman. Hon gör sin påskdebut i konstrundan på Ivögården. Tema: människors flykt från krig, med ett bagage av drömmar om en ljusare framtid.
Ivö • Publicerad 18 april 2019 • Uppdaterad 19 april 2019
Fidra Kahraman är konstnär, pianist och lärare på sfi i Ö Göinge. Hon flyttade till Skåne för tre år sedan. ”Jag besökte Ivön för första gången för en månad sedan, och där var jättefint”, säger hon som ställer ut på Ivögården.
Fidra Kahraman är konstnär, pianist och lärare på sfi i Ö Göinge. Hon flyttade till Skåne för tre år sedan. ”Jag besökte Ivön för första gången för en månad sedan, och där var jättefint”, säger hon som ställer ut på Ivögården.Foto: Sofyan Aswad

Fidra Kahraman var nio år när kom med sin syster och mamma till Sverige, som flykting från Bagdad, Irak. De kom till Hudiksvall. Ett år senare kom hennes pappa till Sverige. Idag är hon utbildad inom grafisk design i England, arbetar på sfi i Hanaskog och bor i Hässleholm.

Fidra målat ofta fjärilar i sina motiv. ”Kvinnorna är flyktingen. Fjärilen blir en metafor för hoppet och drömmen om en bättre framtid” säger hon.
Fidra målat ofta fjärilar i sina motiv. ”Kvinnorna är flyktingen. Fjärilen blir en metafor för hoppet och drömmen om en bättre framtid” säger hon.Foto: Frida Kahraman

Bildkonsten är en central del av hennes liv.

– Under 90-talet, innan flykten till Sverige, fick jag vara med om Gulf-kriget. Det var fruktansvärt. I mina bilder vill jag skildra flyktingar som tvingas fly från krigsdrabbade länder. Att tvingas lämna allt bakom dig, och försöka finna en ljusare tillvaro någon annanstans, säger hon.

Är det din egen flykt du målar?

– Nej. Även om jag fortfarande kan känna av min flykt, så var den inte lika hemsk som den är för alla dem som tvingas fly idag.

I påsk ställer hon ut på Ivögården tillsammans med Ewa Nilsson. Kahraman visar måleri, Nilsson visar textila verk – av ull.

Fidra Kahraman gör sin debut på Humleslingans konstrunda. ”Det här ser jag mycket fram emot. Spännande” säger hon.
Fidra Kahraman gör sin debut på Humleslingans konstrunda. ”Det här ser jag mycket fram emot. Spännande” säger hon.Foto: Fidra Kahraman

Sune JohannessonSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.