1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Färre stölder under corona

Antalet brott har minskat under den senaste månaden. Det visar ny statistik från polisregion syd. Bland annat minskade antalet stölder med cirka 20 procent. Att brotten minska kan bero på det nya Coronaviruset.
Skåne • Publicerad 20 maj 2020
Polisen tror att färre tjuvar slår till när folk håller sig hemma.
Polisen tror att färre tjuvar slår till när folk håller sig hemma.Foto: Johan Nilsson/TT

Mellan april förra året och april i år har antalet anmälda brott minskat med tre procent i polisregion syd. Det vill säga det område där Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg ingår.

Stölder (-19,9 procent) och våldsbrott (-9 procent) har minskat mest. Även antalet trafikbrott har minskat (-6,9 procent).

Polisen tror att färre tjuvar slår till när folk håller sig hemma. Våldet minskar också när färre människor rör sig ute i samhället.

Men det finns brott som ökat mycket jämfört med förra året. Narkotikabrotten har ökat med över 31 procent.

Enligt polisen beror det på satsningen med Rimfrost. Stora mängder narkotika har tagits i beslag. Skadegörelse har också ökat, med 38,9 procent jämfört med april förra året.

I Malmö beror den stora ökningen på skadegörelse av bilar. Där har många bilar repats.

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.