1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ett barn tog med sig en skarpladdad granat till förskolan – hade kunnat smälla när som helst

Ett område av Lasarettsboulevarden spärrades av under tisdagskvällen. Detta efter att ett barn haft en granat smed sig. Nationella bombstyrkan skickades till platsen för att ta hand om granaten.
Det visade sig att den var skarpladdad. ”Det har gått väldigt väl, med tanke på vad som hade kunnat hända”, säger Marcus Nilsson från Södra skånska regementet.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2019
Nationella bombgruppen larmades till Lasarettsboulevarden på tisdagskvällen och detonerade granaten.
Nationella bombgruppen larmades till Lasarettsboulevarden på tisdagskvällen och detonerade granaten.Foto: Jens Christian

Klockan 19.40 på tisdagskvällen fick polisen in uppgifter om ett misstänkt farligt föremål på Lasarettsboulevarden, nära en förskola. En i personalen ringde polisen.

– Personalen upptäcker föremålet och blir bekymrad. Det är något av barnen som haft det med sig, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen.

Föremålet visade sig vara en granat som barnet haft hela sommaren. Granaten har barnet hittat på Rinkaby skjutfält och tagit med sig till förskolan.

Polisen hade en patrull på plats på förskolan inom tio minuter. För säkerhets skulle skickade polisen efter den nationella bombgruppen. När bombgruppen kom på kvällen spärrades platsen. Granaten låg vid en rabatt i närheten av Vintergatans förskola. Klockan 23.24 gjorde bombgruppen en kontrollerad detonation.

Rinkaby Skjutfält.
Rinkaby Skjutfält.Foto: Tommy Svensson

Detonationen visade att granaten var skarpladdad.

Marcus Nilsson, kommunikationschef för Södra skånska regementet, P7, säger att granaten kan ha varit gammal, av en typ som försvaret inte använt på över 20 år.

– Om den är skarp kan den explodera, även om den är väldigt gammal. Så det har gått väldigt väl, med tanke på vad som hade kunnat hända, säger han.

Numera använder försvaret andra typer av granater och sällan riktiga granater.

– Om det inte pågår en övning får man ta sig in på skjutfältet, men man ska aldrig röra någonting som man hittar och som inte är naturligt, säger Marcus Nilsson.

– Hittar man någonting ska man ringa försvaret eller polisen och märka upp platsen.

Catharina SigalaSkicka e-post
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.