1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Enkät: Vad tycker du om utsatta områden?

Gamlegården och Charlottesborg är kvar på polisens lista över utsatta områden, trots att polisen sett en förändring till det bättre.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2019
Gamlegården och Charlottesborg
Gamlegården och Charlottesborg

NOA (Nationell Operativ Avdelning) inom polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre grupper: Utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

I ett utsatt område bor många arbetslösa och många har låg utbildning. Kriminella styr till viss del i området.

I Kristianstad finns två områden som är utsatta – Gamlegården och Charlottesborg. Men polisen säger till Kristianstadsbladet att positiva tecken i utsatta områden börjar dyka upp.

Kb Mosaik frågade fem personer vad de tycker om att Gamlegården och Charlottesborg är med på polisens lista över utsatta områden.

Linda Andersson, Gamlegården.
Linda Andersson, Gamlegården.Foto: Sofyan Aswad

Linda Andersson: –Jag har bott på Gamlegården under olika tidsperioder under mitt liv. Jag bodde här när jag var barn, sedan flyttade vi. Nu bor jag på Gamlegården igen. Gamlegården är ett fint område och jag känner mig trygg här. Man har hört att det har varit skjutningar här, men det är något som jag inte märkt av. Det är inte så många enskilda som råkar ut för något här, det finns några små grupper som ställer till problem.

Ali Alfarhani, Charlottesborg.
Ali Alfarhani, Charlottesborg.Foto: Sofyan Aswad

Ali Alfarhani: – Jag kan inte förstå polisens klassificering och det är oacceptabelt. Problem finns överallt, men de fokuserar endast på dessa områden. Jag känner mig säker här trots att jag bor i ett område som är klassificerat som utsatt. När jag letar efter jobb frågar de mig var jag bor. När jag svarar att jag bor på Charlottesborg förlorar jag chansen till jobbet, eftersom många människor tror att bara brottslingar bor här. Vi vill ha fler aktiviteter i dessa områden. Det kan förändra åsikter hos vissa människor om oss som bor här.

Badder Abdullahi, Karlskrona.
Badder Abdullahi, Karlskrona.Foto: Sofyan Aswad

Badder Abdullahi: – Jag är född och uppvuxen på Gamlegården men bor i Karlskrona. Är på besök hos min familj. Gamlegården är ett fint område. Här finns människor med olika nationaliteter. Det finns en fin gemenskap här. Alla känner alla, det finns affärer och restauranger och fina lekplatser.

Karin Bergendal, Arkelstorp.
Karin Bergendal, Arkelstorp.Foto: Sofyan Aswad

Karin Bergendal: –Jag bor i Arkelstorp. Jag är här på Gamlegården för att handla, här hittar man det mesta. Jag brukar köpa dadlar. Här finns folk från alla världens hörn samlade i detta området. Jag tycker att det är självklart att man vill bo nära sin familj eller släkt. Många människor här lever så, och det är fint. Människor som bor här försöker integrera sig. Språket kan vara ett hinder, men de gör sitt bästa.

Tahsin Hassan, Gamlegården.
Tahsin Hassan, Gamlegården.Foto: Sofyan Aswad

Tahsin Hassan: – Det är tråkigt att detta vackra område finns på polislistan som utsatt område. Jag har bott här länge, i 17 år. Jag känner inte att jag och min familj skulle kunna vara i fara här. Gamlegården har en bred blandning av kulturer. Det förekommer naturligtvis problem men media uppmärksammar inte dem på ett bra sätt. Vi ser ofta att polisen är här och jagar unga människor, som begår brott.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.