1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Enkät: vad som de tänker på nyårsafton i år

Varje år firar miljontals människor i världen nyår. Fyrverkerier är ofta den mest uttrycksfulla manifestationen av den här firandet.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2019 • Uppdaterad 9 januari 2019
Foto: Sofyan Aswad

Det var lugnare än vad vi har väntat oss. Under nyårsnatten hade vi enligt den information jag fått inte en enda raketrelaterad händelse i Kristianstads kommun, säger Micael Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Kb Mosaik utför en enkät bland några som bor i Kristianstad och på Näsby för att få veta vad som de tänker på nyårsafton i år.

Zoher Alfar , Näsby .
Zoher Alfar , Näsby .Foto: Sofyan Aswad

–Jag tycker inte om fyrverkerier därför att de påminner mig om kriget. De flesta barn är rädda för raketer och kan utsättas för skador. Vi behöver mer kontroll över raketer för att undvika kaos och faror.

Elaf Taleb _ Kristianstad
Elaf Taleb _ KristianstadFoto: Sofyan Aswad

–Jag tror att fyrverkerierna har blivit en fara för alla. Det måste organiseras så väl att ingen blir skadad. att skjuta raketer på folk och polisen är oacceptabelt.

Osama Khaled Mohammad , Näsby.
Osama Khaled Mohammad , Näsby.Foto: Sofyan Aswad

–Nyårsafton i år var värre än föregående år vad gäller kaos och smällarna från fyrverkerier som lanserades från de alla gårdarna. Alla är rädda för detta. Polisen fanns på plats efter kl. 00.30. Jag tror att de borde ha behövt mer kontroll.

Iman Alsanji , Näsby.
Iman Alsanji , Näsby.Foto: Sofyan Aswad

–Jag är inte med på tanken att förhindra fyrverkerier, men jag vill att alla ska vara engagerade att inte skjuta raketer och sprängämnen mot människor och poliser. Fyrverkerier är en del av firandet och glädje barn känner när de tittar på dem, men de förblir farliga om de används på fel sätt.

Khalil Sadiah , Näsby.
Khalil Sadiah , Näsby.Foto: Sofyan Aswad

–Jag såg ungdomar som kastade fyrverkerier mot varandra. Jag var rädd om min familj då. Mycket folk undvek att gå ut ur hemmet. Många poliser var ute efter kl. 00.00

Fatema Herzallah , Näsby.
Fatema Herzallah , Näsby.Foto: Sofyan Aswad

– Vad som hände på nyårsafton i Näsby är oacceptabelt. Kommandot bör organisera mer och förhindra försäljning av fyrverkerier. I Budapest sköt regeringen fyrverkerier och det fanns inga problem eller skador. Det är oacceptabelt, lanseringen av fyrverkerier vid polisen.

Sofyan AswadSkicka e-post
Mohamad KaninaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.