1. Svenska
  2. English
  3. العربية

En stark man och en kvinna med visioner

Ibrahim Diab jobbar med sötsaker, ett yrke som funnits i hans släkt i 40 år. För ett år sedan startade han och hans fru ett företag med sötsaker i Kristianstad. Nu är de 13 anställda. De berättar om sin ambition att integrera nyanlända i det svenska samhället.
Kristianstad • Publicerad 6 maj 2019
”Jag och min man bestämde oss för att anställa nyanlända som har svårt att hitta jobb. Det var ett tufft beslut, men vi är tacksamma för det”, säger Ilham Assad, med maken Ibrahim Diab.
”Jag och min man bestämde oss för att anställa nyanlända som har svårt att hitta jobb. Det var ett tufft beslut, men vi är tacksamma för det”, säger Ilham Assad, med maken Ibrahim Diab.Foto: Lasse Ottosson

Företaget startade med sex anställda. Ibrahim äger företaget och jobbar tillsammans med sin fru, Ilham Assad. I sin konfektyrfabrik har de många recept på traditionella arabiska bakverk, tårtor och kakor.

– Vi erbjuder recept som är nya för det svenska samhället, men alla älskar det, säger Ibrahim Diab.

"Arbetet här har fått mig att känna att jag kan göra mer, säger Zaynab Hatem, 40 år. Detta är hennes första jobb.
"Arbetet här har fått mig att känna att jag kan göra mer, säger Zaynab Hatem, 40 år. Detta är hennes första jobb.Foto: Lasse Ottosson
I konfektyrfabriken finns många recept på traditionella arabiska bakverk, tårtor och kakor.
I konfektyrfabriken finns många recept på traditionella arabiska bakverk, tårtor och kakor.Foto: Lasse Ottosson

Idag är de 13 anställda. De flesta är nyanlända.

– Vi började med företaget Hluoyat Gintfull 2018. Starten var svår. Finansieringen var ett problem för oss. Vi fick tips från Arbetsförmedlingen att det finns företag som ALMI, som har ansvar att stödja nystartade företag. Vi vände oss till ALMI och fick hjälp av dem, säger Ibrahim Diab.

Ilham Assad anställdes för att jobba med tårtor. Hon lär också de anställda att baka från grunden, steg för steg.

””Det måste finnas någon som ger dessa kvinnor möjlighet till att få ett jobb”, säger Ibrahim.”

I Syrien arbetade Ilham som revisor i sin mans butik. Ibrahim säger att hon är en stark chef som driver företaget framåt.

– Jag och min man bestämde oss för att anställa nyanlända som har svårt att hitta jobb. Det var ett tufft beslut, men vi är tacksamma för det. Idag är dessa kvinnor starka och till stor nytta för företaget, säger hon.

De anställda bara cirka 100 kg sötsaker om dagen. Från vänster Zaynab Hatem, Obida Matar och Samar Alsaudi.
De anställda bara cirka 100 kg sötsaker om dagen. Från vänster Zaynab Hatem, Obida Matar och Samar Alsaudi.Foto: Lasse Ottosson
Franska petit four som betyder små ugnar. Till kaffet.
Franska petit four som betyder små ugnar. Till kaffet.Foto: Lasse Ottosson

Ilham vill uppmuntra alla kvinnor till att jobba, även om de inte har någon utbildning.

– Det måste finns någon som ger dessa kvinnor möjlighet till att få ett jobb. Och det har jag lyckats med. Dessa kvinnor har en vilja. Och om viljan finns, så är det inte omöjligt, säger Ibrahim.

De flesta av era anställda är kvinnor. Varför just kvinnor?

– Vi har två män som också arbetar här, säger han med ett stort leende. Vi jobbar med sötsaker. Det måste ske med kärlek och glädje. Man måste ha tålamod och kompetens, säger han.

– Genom min långa erfarenhet kan jag försäkra dig att kvinnor är bättre än män på det här området.

De anställda bakar cirka 100 kg sötsaker om dagen – och de älskar sitt jobb.

Ghalieh Tawachi, 44 år, har tre barn. Hon säger:

– Det här arbetet är en utmärkt möjlighet för mig. Jag arbetade i Syrien som frisör, men jag trivs här. Vi arbetar som ett team. Jag känner mig bekväm eftersom arbetet liknar mitt arbete i hemmet.

– Arbetet här har fått mig att känna att jag kan göra mer, säger Zaynab Hatem, 40 år.

–  Detta är mitt första jobb och kommer inte vara det sista. Jag ser fram emot att få fast arbete här, säger hon.

Samar Alsaudi, 38, har jobbat som revisor i Irak.

– Arbetet är roligt här. När jag bakar och förbereder bakelser, känns det som om jag bygger hus eller lägenheter och det är spännande. Jag trivs bra på mitt jobb, säger hon.

Ghalieh Tawachi, till höger, har jobbat som frisör i Syrien. ”Men jag trivs här. Vi arbetar som ett team”, säger hon, här med Hamda Ali.
Ghalieh Tawachi, till höger, har jobbat som frisör i Syrien. ”Men jag trivs här. Vi arbetar som ett team”, säger hon, här med Hamda Ali.Foto: Lasse Ottosson

Vad är nästa steg?

– Vi ska öppna en ny butik i Kristianstad. Samtidigt ska vi att utveckla fabriken ännu mer. Vi får även beställningar från Danmark, Tyskland och Norge.

””Alla måste följa sina drömmar och idéer, och förverkliga dem”, säger Ilham.”

Hon har fyra barn och måste ta hand om dem också. Sonen, Mahmoud, 20 och Nour, 16, studerar på gymnasiet.

– De ska studera företagsekonomi för att hjälpa oss i framtiden. De vill att vårt företag ska bli ett stort familjeföretag, säger Ilham.

Företaget heter Hluoyat Gintfull AB. Hluoyat betyder sötsaker.
Företaget heter Hluoyat Gintfull AB. Hluoyat betyder sötsaker.Foto: Lasse Ottosson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.