1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Elever i skolstrejk för klimatet

Fem tjejer på Österäng fick med sig ett 100-tal elever på Österänggymnasiet för en timmes skolstrejk på fredagen. De gjorde de som en del av fredagens klimatstrejk.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2019
Fem tjejer på Österäng fick med sig ett 100-tal elever på Österänggymnasiet för en timmes skolstrejk på fredagen.
Fem tjejer på Österäng fick med sig ett 100-tal elever på Österänggymnasiet för en timmes skolstrejk på fredagen.Foto: Privat

Under fredagen deltog hundratusentals personer i manifestationer och strejker för klimatet, i hela världen. I Sverige, från Kiruna till Malmö, hölls det manifestationer och strejker på fler än 100 orter. Arrangörer var Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

Cirka 90 personer strejkade under fredagen i centrala Kristianstad. Och på Österänggymnasiet strejkade ett 100-tal elever från en lektion på förmiddagen.

Det är fem tjejer på naturvetenskapliga programmet som tog initiativet.

– Vi lade upp en post på Instagram för att försöka få med oss så många som möjligt. Vi blev 100–150 personer som stod utanför skolan, tillsammans med oss i en timme, säger Sana al-Ani, Ani, en av de fem.

Fem tjejer bestämde sig för att skolstrejka för klimatets skull – Linnéa Wildt-Persson, Ellen Nordkvist, Lisa Elliot Sennfält, Sana al-Ani och längst fram med skylten, Vera Sedin Ohlsson
Fem tjejer bestämde sig för att skolstrejka för klimatets skull – Linnéa Wildt-Persson, Ellen Nordkvist, Lisa Elliot Sennfält, Sana al-Ani och längst fram med skylten, Vera Sedin OhlssonFoto: Victor Lindstammer

Det var för tre veckor sedan de fick idén till skolstrejken.

– Vår mentor visade en klimatfilm. Vi blev jätteupprörda. Då kom vi på att vi ville skolstrejka, säger hon.

Både lärare och rektorer var emot idén att strejka från skolan. Men de har mött förståelse för syftet med strejken.

– Många lärare var väldigt emot det. De lät inte sina elever gå från lektionen, säger Sana.

Varje fredag är det klimatstrejk under parollen ”Fridays for future” i Kristianstad centrum.

– Vanliga fredagar är vi kanske tio–femton personer, men då står vi bara stilla framför Rådhuset, säger Michael Dahlman, en av organisatörerna.

Har nyheterna om FN och Greta Thunberg fått fler att demonstrera?

– Ja, och så kom klimatrapporten i veckan. Den pekar på att havsnivåerna stiger snabbare. Därför är den mycket aktuell för Kristianstad, som ligger så lågt. Vi ropade att Kristianstad ligger i farozonen när vi gick på gatorna.

Cirka 90 personer strejkade under fredagen i centrala Kristianstad, i ”Fridays for future”.
Cirka 90 personer strejkade under fredagen i centrala Kristianstad, i ”Fridays for future”.Foto: privat
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.