1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Elbil att hyra: ”Ett Spotify för bilåkare”

2014 invigdes Solbilspoolen i Kristianstad. Alla som blir medlemmar i poolen kan hyra elbilarna. I Kristianstad har solbilspoolen varit lyckad. Den är den mest utnyttjade solbilspoolen i landet. De som äger elbilarna är nöjda.
Kristianstad • Publicerad 14 augusti 2019
Solbilspoolen i Tivoliparken.
Solbilspoolen i Tivoliparken.Foto: Lasse Ottosson

Fyra elbilar står parkerade under ett tak med solceller i Tivoliparken. De tillhör Solbilspoolen. Alla som har registrerat sig som medlemmar och godkänt avtalen kan hyra en av bilarna. Man kan hyra en bil för en eller flera timmar, eller för hela dagar.

– Vi har flera hundra som är medlemmar. Det finns också många organisationer som använder bilarna på dagtid, säger Mikael Kilter, vd på Moveabout.

Du registrerar dig som medlem hos Moveabout, betalar och låser upp bilen med en kod du får i ett sms i telefonen.

De har 25 olika elbilspooler i landet. Fem av dem är solbilspooler.

– Kristianstad är helt klart i topp bland dessa. Det är en solskenshistoria.

Göran Thessén är vd på C4 Energi som byggde solbilspoolen. De har förlängt kontraktet med solbilspoolen i tre år till. Han tycker också att det går bra.

– De flesta bilarna är uthyrda på vardagar, säger han.

– Kunderna är mest yngre, 20-40 år, säger Mikael Kilter.

– De har inte växt upp med traditionen att familjen har egen bil. Det är som med Spotify för bilåkare, med bilar i stället för skivor. Man tycker det är lättare, slipper allt med service, tvätt och underhåll.

Solcellerna på taket räcker i snitt för elen som behövs till bilarna. Den räcker inte på vintern, men ger ett överskott på sommaren.
Solcellerna på taket räcker i snitt för elen som behövs till bilarna. Den räcker inte på vintern, men ger ett överskott på sommaren.Foto: Lasse Ottosson

– Många som hyr är miljömedvetna. De vill vara en del av det hållbara samhället, och de blir ofta ambassadörer och sprider idén till andra.

Räcker solcellerna på taket till för att ladda bilarna i poolen?

– Ja, i snitt. Det kan bli svårt på vintern om solljuset inte skapar energi. Men det är anslutet till elnätet. På sommaren blir det överskott av el som säljs, säger Mikael Kilter.

C4 Energi är nöjda med utvecklingen av bilpoolen:

– Vi byggde den lite som ett bidrag till Kristianstads 400-årsjubileum 2014, och vi såg att det här med cirkulär ekonomi och delningsekonomin ökade, säger Göran Thessén.

Mer information finns på moveabout.se

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.