1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Efter Swedbanks penningtvätt - Många av Sparbankens kunder är oroliga

Publicerad 1 april 2019
Sparbanken Skåne äger inga aktier i Swedbank, men Sparbanken Skånes ägarstiftelser är en av de 58 sparbanker som tillsammans är största ägaren i Swedbank.
Sparbanken Skåne äger inga aktier i Swedbank, men Sparbanken Skånes ägarstiftelser är en av de 58 sparbanker som tillsammans är största ägaren i Swedbank.Foto: Bosse Nilsson

Swedbank är misstänkt för bland annat penningtvätt i Baltikum. Swedbanks vd har sparkats. Nu får Sparbanken Skåne många frågor från oroliga kunder. Vd:n Bo Bengtsson poängterar att Sparbanken Skåne är en självständig bank. Samtidigt säger han: ”Det som hänt är inte bra för tilltron för banker överhuvudtaget”.

Kristianstad

Swedbank äger 22 procent av Sparbanken Skåne.

Bo Bengtsson säger att banken har haft flera oroliga kunder.

– Det har jag full förståelse för. Det blir mycket spekulationer. Då är det mycket viktigt att vi pratar med våra kunder om det. Det är viktigt att berätta om skillnaden mellan Sparbanken och Swedbank. Vi är en stark självständig bank. Vi har inte några aktier i Swedbank, säger Bo Bengtsson.

Men Sparbanken Skånes ägarstiftelser är en av de 58 sparbanker som tillsammans är största ägaren i Swedbank.

– Swedbank är vår samarbetspartner och delägare. Vi följer det som händer mycket noga, säger Bo Bengtsson.

Bo Bengtsson säger att banken jobbar hårt för att motverka penningtvätt hos alla banker inom Sparbanken Skåne.

– Det finns de som försöker bedriva penningtvätt i Skåne också. De försöker få in svarta pengar i bankerna. Jag tror det här kan leda till mer förståelse för de kontrollfrågor vi ställer till våra kunder. Vi lägger ner mycket jobb för att motverka det, säger Bo Bengtsson.

Bo Bengtsson, vd Sparbanken Skåne.
Bo Bengtsson, vd Sparbanken Skåne.Foto: Bosse Nilsson, BOSSE NILSSON
Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.