1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Dynamitens fader var pacifist – Nobelpriset delas ut till nytta för människan

Dynamitens fader Alfred Nobel var i grunden pacifist. Tisdagen den 10 december är det Nobeldagen. Då delas flera Nobelpris ut i Stockholm, till Alfred Nobels ära.
Stockholm • Publicerad 10 december 2019
Nobelpriset delas ut varje år i Stockholms konserthus. Priser delas ut i fysik, kemi, fysiologi (eller medicin), litteratur och fredsarbete.
Nobelpriset delas ut varje år i Stockholms konserthus. Priser delas ut i fysik, kemi, fysiologi (eller medicin), litteratur och fredsarbete.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobeldagen är Alfred Nobels dödsdag, år 1896. Den dagen delas Nobelpriset ut i Stockholm. Nobel skapade ett pris med hjälp av pengarna han tjänade på dynamit. Priset ska hedra vetenskapliga framgångar som kommer människan till nytta. Dessutom delas ett fredspris ut i Oslo.

Abiy Ahmed, premiärminister i Etiopien, får Nobels fredspris i år.
Abiy Ahmed, premiärminister i Etiopien, får Nobels fredspris i år.Foto: Mulugeta Ayene
Olga Tokarczuk från Polen vinner litteraturpriset för 2018.
Olga Tokarczuk från Polen vinner litteraturpriset för 2018.Foto: Martin Meissner
Peter Handke från Österrike får 2019 års Nobelpris i litteratur. Valet av pristagare har väckt stort motstånd på grund av hans åsikter om kriget i Balkan.
Peter Handke från Österrike får 2019 års Nobelpris i litteratur. Valet av pristagare har väckt stort motstånd på grund av hans åsikter om kriget i Balkan.Foto: Francois Mori

2018 delades inget pris i litteratur ut, på grund av turbulensen som varit i Svenska akademin. I år får Peter Hantdke och Olga Tokarczuk litteraturpriset.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.